Hjärtebarnsvinst

SjalBarn i helgen var det auktion på en Sjalbarns-body till förmån för Hjärtebarnsföreningen. Det var en tjej vars väninna nyligen förlorat sin lilla bebis som tog initiativet. Fint tyckte jag och bjöd. Och vann. Liv har den på sig här:
image705

Intresseklubben noterar

Jag har mitt hår på UTVÄXT!! Jag har haft snagg i tio år nästan, men senaste året har jag haft lite spret vid öronen. Nu har jag bestämt mig för att spara ut lite, men behålla min korta lugg. Jag har visserligen mitt hår i scarf större delen av tiden - p g a min hårfobi - men jag har t o m köpt en hårborste. I svinborst. Men frissatiderna ska jag inte ge upp. Det är en gång i månaden som gäller ändå. Hon får putsa luggen eller roa sig på annat sätt. Det är min "lediga" tid det handlar om!!

Det här med kroppen...

Ni som känner mig vet att jag är hysteriskt fåfäng och ni andra kan väl bara ana... ;) Det jag funderar på nu är s k muskler i vila. Så mycket som jag bär så har jag jättemycket muskler i benen och armarna. Faktiskt är det nog inte en enda liten fettgnutta där. Det gäller rumpan också. Magen är inte speciellt muskulös utan mer slapp... den har inte fått en chans. Jag köpte en aerolates-dvd för ett år sedan men jag hinner ju aldrig. Och min terränglöpning kan jag väl hälsa hem med eftersom lederna är ganska skruttiga. Jag vill prova men hinner inte det heller. Till saken. Trots min ganska muskulösa kropp så har jag värsta gäddhänget och när jag sätter mig ner så flyter låren ut över hela stolen... Och jag ser inte det minsta musklig ut. Jag ser bara rund ut - alltså på armarna. Och hur sjutton kan muskler ha celluliter? Jag bara undrar!! Jag är stark som en ardenner men det syns inte. Var är rättvisan i det?

På sandlådenivå...

Jag bara äääääälskar att leka i sandlådan. Att sitta barfota och gräva ner fötterna i sanden och gräva, gräva, gräva. jag gör sandkaka på sandkaka på sandkaka så att ungarna får förstöra. Bäst är att de är så nöjda när jag sitter där. De håller på med sitt medan jag gräääääver.
image700
Kan visa bildbevis på att pizzabullarna föll i smaken:

Sån här blir man av Teletubbies:

Och ett litet sandlådetips: 1 kg salt i veckan så håller man både kryp och ogräs borta :)

Hopplöst onyttigt...

Inspirerad av Johannapannan igen har jag bakat pizzabullar. Jag gjorde degen på 2,5 dl mjölk och 6-7 dl vetemjöl. Alltså som en vanlig vetedeg fast med mindre socker (1-2 msk för jäsningens skull). Efter att den jäst och jag kavlat ut bredde jag på en blandning av tomatpuré, örtsalt, chilipeppar, basilika, timjan och olivolja. Sen strödde jag på mozarella, parmesan och gorgonzola. Rullade till en lång rulle och skar bullar som jag la på ett bakplåtspapper på plåten. Jäste en liten stund och penslade med ägg och så in i 225-250 grader i 10 minuter. Torsten vill förstås inte ha och det är bra, men Liv ska nog mjölkprovoceras idag ;) Hon skulle nog tycka det här var supergott och det är dags med provocering ändå snart. Någon vecka hit eller dit. Augusti var det sagt och det är augusti om någon dag...
image699

Nytillskott i familjen

image692
Krabat-dockorna kom med posten i fredags och jag hade ju glömt att beställa med kläder till dem så de kom i bara mässingen. Med snippa, tuttar och rumpa. Men så kom jag ihåg att jag hade två prematurblöjor som jag fick från tvillingklubben när jag gick med (mest bortkastade pengarna i världen) och Liv och Sonjas kläder i storlek 40. Nu är de inte nakna längre och Sonjas docka (i vita kläder) fick följa med mig och Sonja på promenad idag. Vi gick hem till Lotta och tittade på hennes nya lägenhet och fick nymalt kaffe. Mumma! Jag ska nog faktiskt skaffa mig en espressomaskin framöver. Någon som kan tipsa mig om en bra som inte kostar skjortan?


Uhuhuhuuuuu!

SjalBarn ligger nere och jag är beroende....  Pouty 

Men jag kan meddela vad jag lagat idag: God smarrig stark hummus. Och så köpte jag focaccia till. Hemköp har faktiskt så god focaccia att det inte är lönt att baka - om det inte vore för priset då. Det var ju egentligen till Liv, men jag sitter och dippar brödet i hummusen och snart är det slut. Jag köpte jordnötssmör också. Testade med att ge henne den amerikanska varianten med jordnötssmör och sylt på mackan men det tog hon bara ett par tuggor av - Liv alltså. 

Jag vill tacka för alla tips!! Man blir så lätt låst i tänkandet med maten har jag märkt.





Syskonbus och önskan om tips

image691

Bjussar på en vanlig bild på eftermiddagarna här. Alla barnen trängs i Torstens säng och det är film och bus.

Jo, jag skulle bli jätteglad för mellistips till Liv. Hon är hungrig jämt och behöver energirikt mättande mellis flera gånger om dagen. Hon har slutat äta nattmål och hon gör av med så mycket energi för att hålla den där vingliga kroppen upprätt att trots att hon äter heeeela tiden så är hon ganska mager. Gärna vegetariskt, men inget krav och mjölkfritt. Det jag ger idag är riskakor och russin (fri tillgång), sojayoghurt, frukt, jordgubbar, vindruvor, sojaglass, mackor, korv....

Tanken har slagit mig...

att jag är provocerande... Vad tycker du?
 
Blah 






Florin-sydda byxor

Se på mer snyggt som Florin gör!

image688image689image690

Triss i älsklingar


En del dagar...

Ja, en del dagar vaknar man med energi. Igår badade vi i poolen flera gånger och satt tillsammans alla tre på krokodillan (tjejkrokodil) och gjorde stora vågor. Hoppa krokodil helt enkelt. Jag var ganska mör i ben och höfter och fick ta en extra tablett till kvällen. Men igår förmiddag innan vi gick ut och lekte så tog jag rätt på min gigantiska klädhög i sovrummet (den är snart tillbaka för sån är jag). Imorse insåg jag att jag var tvungen att städa eftersom vi skulle vara inne idag (det regnar). Det var sand och gräs överallt efter våra blöta fötter när vi badat. Så innan lunch var det bortplockat, dammsugat och skurat. Det är så skönt den timman det får vara rent och städat. Snart vaknar Liv från middagsvilan och börjar dra fram igen. Och nästa mål mat ger matrester över hela golvet... Jag hinner inte med att ta rätt på allt i den takt de drar fram... medan jag plockar i ett rum drar de fram i ett annat. Hursomhelst är det ganska skönt med regndagar emellanåt så att man gör något annat. Jag har hunnit med att ligga i sängen med barnen och läsa böcker. Gosigt. Liv var tvungen att göra ett avbrott och hämta gummistövlarna och solhatten förstås. Tokstolla! Nu sitter jag i sängen med datorn och Sonja ligger bredvid mig och snusar. Torsten ser på Mumintrollen i sitt rum och Liv sussar på magen på pappa i mei tai. Jag tror att vi ska köpa hämtmat idag... det som är kvar av dagen ska bara slappas och mysas. Falafelrulle, McDonalds, pizza? Det är nyttigast med falafel...

Har förresten tänkt på en sak. När jag fick Torsten så ifrågasattes jag hela tiden som mamma. Det var svårt eftersom det var väldigt jobbigt att vara mamma till Torsten när han var liten bebis. Jag trodde till slut att han var som han var för att det var fel på mig... Med Liv och Sonjas födelse upphöjdes jag till SUPERMAMMAN. Inte för att jag gör något speciellt utan för att jag överlever tvillingar. Tänk vad knasigt. Med Torsten var jag mycket duktigare men ingen såg det. Jag kan vara världens skitmamma till Liv och Sonja men det är tvillingar och jag lever alltså är jag världsbäst... Jag kom att tänka på det när jag läser andra förstagångsmammor som blir kritiserade för sitt val att bära sitt barn. Jag bar Torsten också men kände inte till sjalarna förrän han var över ett år och då hade det inte gått att introducera den till honom. Varför gör vi så här? Jag skriver vi eftersom det är kvinnor som gör så här mot sina medsystrar. Gör ner varandra. Samma sak sker inför förlossningen. När många är oroliga för hur det ska gå så berättar var och varannan kvinna skräckhistorier som knappast är sanna ens om hur ont det gjorde och hur tången användes och hur många liter blod som förlorades och hur många stygn de syddes med. Att mamman och barnet har överlevt är ett under. Är du förlossningsrädd ska du höra mina förlossningsberättelser!!

Man får alltså tycka annorlunda och tala om det.


Leksaker

image683
Idag har jag inhandlat massor med poolkuliga grejer!! Det var jätteroligt och vi har badat flera gånger. Vi gick upp när Liv blev blå om läpparna. Ikväll fick jag t o m maken i vattnet :) Och tre maskiner tvätt till att vika... Jag ska faktiskt börja nu.
Lajvbild:

Näe

image678
Jag har ett par maskiner tvätt som ska vikas... Men herregud, när?! Jag är så här pigg idag:

Giv mig styrka någon, så att jag orkar slå ihop datorn och så att jag inte bara leker i sandlådan med barnen utan gör lite tråkiga vuxensysslor också. Idag ringde jag efter hemkörd familjepizza och nu sitter jag här vid datorn och sneglar på tvätthögen... Kanske är vattnet varmt i poolen så att vi kan ta ett kvällsdopp istället - jag och tjejerna... Tvätten får vänta!!

Tänka sig...

här publicerar jag läckra badbilder på mig själv och inte ett enda anbud... hrmf...

Underbart!

Det finns bara några få personer som kan locka Torsten att leka som vanliga barn. En av dem som alltid får Torsten sprallig är hans farbror Björn. Det har inte alltid varit så. Han är väldigt restriktiv med umgänget och under första åren accepterades inte ens Björn. Det släppte för ett par år sedan och blir bara bättre och bättre. Jag tror att vi alla blir lite blöta i ögat när vi ser dem leka ihop.
image675

Han busade och lekte länge idag och nu vilar han efter uppståndelsen.



Liv och Sonja hade jordgubbspicknick i sandlådan...

Gäsp...

Jag fick igen flerfalt för den relativt lugna natten igår. Inatt har båda tjejerna sovit dåligt och gråtit. De håller på att få både kindtänder och hörntänder. Nu är jag lika slut som vanligt...


Idag ska jag till Arbetsförmedlingen för basinfo. Har jag hört den förut? Visserligen är det ett tag sen nu men jag har ju jobbat på Arbetsförmedlingen - ja, eller AMI var det. Men det är ändå obligatoriskt och jag får väl sitta där  och halvsova. Och bli stenarg för att man kan bli anvisad arbete på annan ort och om man som jag har barn med funktionshinder får man lite tid på sig att ordna en annan vårdnadsgivare och sen har man rätt att träffa sitt barn en gång i veckan. Yippie! Det var ju precis därför jag skaffade barn... för att träffa dem en gång i veckan. men sån är lagen och det vore vansinnigt att bli arg på a-kassan eller arbetsförmedlingen. De här reglerna kommer från riksdagen och svenska folket. Den del av populationen som har arbete vill att det ska vara så här för att vi andra ska få ta del av skattepengarna. Annars skulle vi inte ha såna här lagar och regler. Vi lever i en demokrati där lagarna har legitimitet hos folket. Tro inget annat! Tänk om det faktiskt är så att vi människor är arbetande djur - precis som alla andra djur. Under de förhållandena skulle man kunna tänka sig att alla får lika del av kakan och man skulle kunna lita på att ALLA drog sitt strå till stacken. Utan att värdera stråna olika.


Lite tankar så här på onsdagsmorgonen...


Badflickor II

image671
Och min nya cykel och cykelkärra.

Och om någon tycker att vi är oansvariga föräldrar som låter Torsten åka utan hjälm så är det här en invänjningstur på vår lilla gata. Nästa gång ska han ha hjälm.

Tänk vad brevbärarn kom med idag...

image670
En ursnygg turkos girasol... Nu måste någon köpa costa rican snart annars blir jag ruinerad :)

ÅÅÅÅÅÅH!

Liv har sovit sin första natt utan att vakna!! Igårnatt vaknade hon bara en gång och inatt ingen gång!! Sonja har ju vaknat istället, men det går åt rätt håll. Sonja har sovit hela nätter förut, men nu kommer sjutton tänder på en gång så hon är ursäktad.

 
Clapping Hands 






HA!

 Spaz Försäkringskassan fick äntligen ge sig! Maken får sjukskrivning ett år fr o m 1 juni och retroaktiv sjukpenning (som de har hållit inne sedan dess). ETT ÅR!! Det svänger fort i hockey... sista budet var att han skulle tillbaka till arbete med en veckas varsel efter sex års sjukskrivning - utan rehabilitering. Nu kan vi äntligen storhandla igen!! Vi har levt på min föräldrapenning, barnbidrag för fyra barn, underhåll för Erik och ett 3/4 vårdbidrag.










Sjalpappa/mamma

Så här ser det ut vid middagslurdags varje dag hemma hos oss - nästan. Ibland tar jag dem en efter en i sjalen men det blir ganska jobbigt när de är så stora och tunga. Idag valde Liv att åka Costa Rica... vi har inte använt den på evigheter. Det är ju den jag ska sälja... Hm.

image667
image668

Busfrön

image665
Att man skulle få en sån busunge som Liv... Hon jobbar på fortare än jag och hittar på tokigheter och drar fram grejer dagarna i ända. Favoritsysselsättningen är att vara på borden. Gå med gummistövlar på min laptop - helst uppfälld så att hon kan kliva på tangenterna. Dra fram sopborsten. Stjäla telefoner och fjärrkontroller. Och så vill hon äta jämt. Fem minuter efter att hon ätit vill hon ha mat igen. Jag har slutat duka bort för jag vet att hon kommer tillbaka och äter lika mycket igen. Men smal och smärt är hon ändå. Så fort hon ser mat börjar hon smacka med munnen. Och så gillar hon kaffe... Hon är helt enkelt underbar och håller mig alert.

Sonja sjunger. Hon mässar och sjunger. Senaste sången som fastnat är Lilla snigel, men så byter hon ut Lilla snigel mot Lilla mamma och hjärtat brister på mig. Lilla mamma akta dig, akta dig, lilla mamma akta dig... Hon är också helt redo för potträning och säger så duktigt till innan, men när sjutton ska jag hinna potträna? Idag tog jag tag i det i alla fall och satte henne på toan. Då kom Liv och ville också sitta så Sonja bytte till pottan och Liv satt på toan... men ingen gjorde något. Fast vi hade en trevlig toastund.

Och så kvällsklassikern med Torsten :) Han vill se en film i sitt rum innan han somnar och jag säger till när det börjar bli dags att välja film. Oftast vill han se en Pixarfilm. Bilar, men inte själva långfilmen utan en kortis som heter Bärgarn och spökljuset (fast Torsten kallar den Bäjjan ä jädd föj pötjutet). Jag börjar med att fråga om han vill se Bärgarn och spökluset, med då säger han: Jag vill se på...på...på...på...på...på...på... Och så tittar han på mig och säger: Men hjälp mig välja!! Jag börjar komma med förslag. Jag ställer mig t o m vid dvd-hyllan och tar dem i den ordningen de står i hyllan. Två filmer står inte i hyllan och det är Bilar och På andra sidan häcken. Men jag föreslår dem också och ingen passar. Nej, säger Torsten, jag vill se på...på...på...på... Och så håller det på i kanske 15-20 minuter till han plötsligt glatt utbrister: ...på...på... Jag vill se på Bilarna - Bäjjan ä jädd föj pötjutet!!

Jag har sagt det förut och säger det igen: Jag har världens goaste ungar!!

Hoppediz Costa Rica till salu!

Costa Rica
Brun med orange kant 4,6 m säljs för 500 kr plus frakt (55 kr). Ingosad och mysig i gott skick. Jag trodde att jag skulle vara sååå nöjd bara jag fick min Costa Rica, men det var bara början på sjal- 
Devil arbete med mig.
52005-321
Det är sjalen längst till höger.






Halva familjen

image664

Sommaridyll

image662

Med gummistövlarna på *fniss*
image663
Torsten "går runt"


Unken start...

Inatt har Sonja skrikit och skrikit flera gånger. Jag har fått ta upp henne och trösta och oroat mig för att hon ska väcka de andra barnen. Det är inte helt lätt att ta hand om tre sömndruckna ledsna ungar med bara en famn. Nåväl hon väckte ingen av de andra två men trött var jag i alla fall. Hon vaknade imorse skrikande igen. Det måste väl vara tänder. Jag släpade mig upp och upptäcker att kaffet är slut. Pew! Och bara två frallor i skafferiet när vi är sex personer som ska ha frukost... Vad händer med den här familjen? Är det ingen som handlar? Torsten fick en fralla och Liv och Sonja delade på en. Jag tycker inte att frukosten är så viktig för egen del, men min enda kopp kaffe måste jag ha.

Och så iväg till BVC. Kul att komma till ett nytt plejs tyckte barnen och började leka direkt i väntrummet. In i undersökningsrummet drog Sonja Liv i lära-gå-vagn. Det konstaterades direkt att de ökat som de ska i vikt.

Sonja: 11900 g, 81 cm
Liv: 10 995 g, 83 cm

Och att Sonja är väldigt tidig med talet vet vi. Hon pratar två- och treordsmeningar och kan säkert 50 ord. Hon sjunger Björnen sover och byter ut björnen mot Alfons, mamma, pappa, Liv, Torsten, katten eller hunden. Liv klarar det man ska - alltså 8-10 ord. Med tanke på hur orolig jag varit och med vår historia kollar de lite extra om ögonkontakt och kontakt i största allmänhet och enligt vår underbara bvc-doktor Carin har jag två HELT NORMALA OCH PERFEKTA FLICKOR. Sprutan gillade de inte att få men det var mest för att vi höll fast dem när de ville på upptäcksfärd. Och så att de fick ett plåster som de inte ville ha. Godkänt blev det i alla fall och vi lämnade BVC ganska nöjda. Vi rusade till affären (eller jag rusade och tjejerna åkte vagn) och köpte kaffe och bagels. På stan mötte vi J's mamma och Sonja blev otålig och fick komma upp på ryggen. På väg hem från stan sjöng hon om hunden i mitt öra hela vägen.


Liv

Jupp, så får det bli!

Det måste bli en autismträff här hemma hos mig i sommar! Det finns mammor därute som behöver det. Maken träffade en familj häromdagen som har en pojke i tolvårsåldern och de har aldrig träffat andra familjer... Vi bor i samma stad. Mamman hade frågat om hon fick hälsa på mig. Jag ska förstås ha cirkel i FA's regi i höst och då hoppas jag på deltagare, men det här är mer privat. Så ni som känner er manade mejla mig och kom med förslag på datum. Vi behöver stötta varann!!

En träff med bara vi mammor (och ev Liv & Sonja). Visst skulle det vara trevligt?! Närkingar får dispens *fniss*

Morgonstund...

image653
Senare...

Imorse vaknade jag av att jag fick en gummistövel i huvudet. Liv smyger upp när hon vaknar och sätter på sig sina älskade gummistövlar och så lägger hon sig igen. Jag vaknade när hon kom tillbaka och skulle krypa över mig. Hon sätter dem på sig direkt när hon vaknar och jag tar av dem säkert tio gånger under dagen. Lika snabbt åker de på.

Idag har jag plockat en fästing från Sonjas knäveck så nu råder beredskapsläge. De ska fästingssaneras varje kväll. Imorgon är det 18-månaderskontroll och MPR-vaccin. Vid den här åldern började Torsten få tydliga symtom på autism.

Klar för läggning:

Tänd ett ljus mot barnpornografin!

Tänd ditt ljus här! 
  image652

Anmäl om du hittar barnpornografi på nätet till ECPAT

Mer snyggon :)

image646

"Ja e lecken!"

image645

Idag var Torsten ledsen (lecken) när pappa klippte honom med maskinen. Ändå hade jag och Torsten gjort upp detta sedan en vecka. Men resultatet är ju enastående. Han blir bara ännu sötare utan hår!! Pussunge!
 
Heart Glasses 






Ojoj...

Johanna skrev i sitt senaste inlägg om de fem män man skulle få tillbringa natten med fast man är gift (typ Brad Pitt) och jag började fundera på vilka som finns på min lista... Att det stod lite still i huvudet trodde jag berodde på att klockan var mycket och jag var trött. Ju mer jag funderar desto mer tomt blir det. Vad har hänt?! Det enda jag kan föreställa är att ligga och sova tätt intill och det gör man väl inte om man fått omkull Jude Law...? Det finns alltså inte ens i mina vildaste fantasier någon som jag vill tillbringa en het natt med. Gud, vad trist jag är!!

image644
Sorry Jude, du får söka vidare... I min säng är det redan fullt med ungar. Hur skulle du också få plats?

Lördagsbild II

Äntligen sover alla barnen, disken är diskad, jag har dammsugit hela huset, handlat, lagat mat, hoppat studsmatta, grävt i sandlådan,sjungit barnsånger, sett barnfilm, sjalat, krypit under bordet för att torka spilld mat, tröstat, snytit, badat barn, matat, gosat...
image643


Lördagsbild

image642

En likasamma :)

Idag ringde det på dörren och där står två säljare för ett känt företag som levererar internet och telefoni till ett lågt pris. Sonja låg och sov och Liv satt och petade i sig sin lunch. Torsten spelade tv-spel i vardagsrummet. Först dyker Erik upp och vill något. Sen kommer Torsten och kastar en leksaksbil på säljarna så att de ska gå igen. Sen kommer Liv och vill kramas. - Åh vad många barn du har! säger tjejerna. - Jag har en till, sa jag, de är tvillingar. Liv var på sitt sötaste humör och hennes busiga hår spretade. - Är de enäggs? frågade ena tjejen. - Nej, de är jätteolika, svarade jag. - Vad synd! Hon är ju så söt!! 

 
Belly Laugh 
Det var visst bara jag som tyckte det var roligt sagt...

Bara så att ni får se vad det var hon tyckte var synd att inte ha dubblett av :)
image408





Lyckliga mamman!

Idag har mamman varit i sandlådan heeeeela eftermiddagen och byggt sandslott :) Jag har fått gräva ner Torsten till knäna - fast vi hade en balja med vatten så att han fick springa och tvätta sig då och då. Liv har sprungit runt runt på sandlådekanten och Sonja har fått vara själv på studsmattan. Sandslotten förresten hinner aldrig bli så pråliga. Innan grunden är färdig har ett barn hoppat sönder den. Jag kanske ska gå ut nu när de sover så att jag får bygga ifred...

1 ½ vecka kvar på föräldraledigheten... Jag hoppas att jag ska få vara arbetslös några veckor i alla fall. En månad eller två kanske... Jag har sökt ett par jobb redan men jag är ju lite begränsad i mitt sökande eftersom jag inte kan ta ett fysiskt arbete. Mitt senaste jobb fick jag genom arbetsförmedlingen. Man kan ju hoppas att det dyker upp något därigenom igen - fast inte på en gång.

En ny attraktion i leklandet

Titta vad pappa har gjort till sina små barn!!!

image633


Liv höll på att bli kvar i sandlådan heeeeeela natten. Hon ville inte gå in och bada ikväll - något som hon alltid vill eftersom hon gillar att gå och lägga sig. Vi hällde sand över hennes fötter och ben och man såg nästan bara överkroppen på henne. Sonja lekte en lång stund hon med, men sen ville hon göra något annat. Torsten ville inte smutsa ner sig i sanden utan hoppade i sin studsmatta som vanligt. Där mår han toppenbra!!

Söndag frukost

image631image632

Och nu ligger jag i sängen med laptopen på magen, medan maken tar hand om barnen. Tänk att bara få ligga ner... Idag regnar det inte. Hoppas att vi kan vara ute lite. Igår skvalade det större delen av dagen och jag var dödstrött. Två nätter i rad har alla tre barnen sovit dåligt. Men å andra sidan ligger se länge på morgnarna istället.

Ha en bra dag allihop!