Nybesiktat

Idag var det dags för besiktning av Liv & Sonja på BVC. Läkarundersökning, mätning och vägning. De gick igenom och fick godkänt på alla punkter så vi behåller dem ett tag till :)

Livs siffror 73,5 cm och 9160 g
Sonjas siffror 73 cm och 9400 g

Fast jag tror det blev lite fel med längderna för Liv är längre än Sonja - det skiljer mer än en halv centimeter.

I eftermiddag har jag varit på fortbildning på Barnhabiliteringen och lämnade barnen i makens vård. När jag kommer hem vid 19.30 hittar jag en strålande Torsten som fått vara med storebrorsan hela kvällen och en naken Sonja som möter mig med ett dregligt skratt. Liv har precis somnat och pappan har nog nickat till bredvid henne. När storebror stack iväg på träning lekte vi kurragömma. Jag och Sonja skulle gömma oss och Torsten leta. Sonja var inte så bra på det där med kurragömma... hon var inte still eller tyst utan bubblade på hela tiden. OCh när jag gömt oss i en gosedjurshög så satte hon igång att hoppa. Pust! Ja, kul hade vi i alla fall. Torsten hittade oss ju varje gång. Han sa att han längtat efter mamma när jag var borta. Liv vaknade till senare under kvällen och hon hade nog också längtat för hon ville bara kramas lite så somnade hon igen. Torsten ville inte gå och lägga sig utan somnade på soffan. Det går det med.

Förenklad torsk med äggsås

Livet som tvillingmamma har gjort mig till rationaliseringsexpert. Går det att gena i kurvorna så gör jag det. Så är det med min torsk i äggsås.

Jag kokar torsken i lättsaltat vatten och släpper ner lite gröna ärtor. När fisken är klar släpper jag ner ett ägg rätt i kastrullen och rör. Mosar med en smörklick tillsammans med potatis.

 
Fish 






Min Tårta

Torsten på skorsten

En eftermiddag i veckan satt han i soffan och tittade på sin älskade Gustaf-film. Den otecknade. Vid ett tillfälle stänger Jon ut Gustaf i tron att han har förstört hela hemmet av svartsjuka när Ådi kommit till dem. Gustaf sjunger en sorglig blues och står utanför fönstret och ser in på Jon och Ådi. Vad händer hemma i soffan? Jo, Torsten får det lite jobbigt i ögonen.

Jobbigt är ordet som beskriver att han inte är ledsen, men faktiskt inte speciellt glad heller. På gräns till ledsen. Han säger att han inte vill vara ensam och jag har förklarat att han inte behöver det för han har sin familj (Tigers film är också en favorit så familj är intressant) och vilka hans familj är. På kvällarna när han blir trött och det börjar bli lite jobbigt så säger han att han har en familj - som för att trösta sig själv - och då vet jag att det är dags att sova :)

Ikväll fick Nabo följa med i sängen. Nabo fick sitt namn genom ett litet men oåterkalleligt missförstånd. Torsten hade fått en ny leksak. En starwarsgubbe. En Nabo Soldier. Till saken hör att han går runt och säger: Vad heter han? heeeeeeeeeeela dagarna om allt och alla. Så när han varit hemma tio minuter lyfter han handen och säger: Vad heter han? och som den upptagna mamman jag är svarar jag: Han heter Nabosoldaten. Jaha! säger Torsten glatt, Nabo! Jag lyfter huvudet och ser att han håller en liten pokemon i handen. Ganska lik Pikachu men arg och med fyrkantiga öron.  Nej, säger jag raskt, han heter inte Nabo! Det där är en pokemon! Nej, säger Torsten bestämt. Han heter Nabo. Så nu har vi en pokemon som heter Nabo och en nabosoldat som heter kort och gott Soldaten. Så var det med det.

Matframstegen i veckan är två grillade korvar i bröd hemma. Två och en halv pannbiff på dagis (gissar att de är små). Och så igår då han bestämde att vi skulle baka tigerkaka. Han åt upp halva smeten så det blir ju minst ett rått ägg.

Jo, förresten! Nabo somnade före Torsten ikväll

Stulet från Emla på AFF

"Oscar ber sin dagisfröken hjälpa
honom att ta på sig sina stövlar innan han
skall gå ut i kylan. De är jättebesvärliga att ta på och fröken måste
verkligen anstränga sig till max för att utföra uppdraget.

När äntligen stövlarna sitter på, säger Oscar:
-De sitter på fel fot!

Fröken tror inte sina ögon när hon konstaterar att det faktiskt är som
Oscar säger, stövlarna sitter fel. Hon drar som en dåre i 3 minuter för
att ta av dem och börjar om med att sätta på dem igen.

När stövlarna väl är på plats igen säger Oscar:
-Det är inte mina stövlar!

Fröken andas djupt och lägger locket på känslorna för att inte skada lille
Oscar, som tittar på henne med fiskblick.
- Ok, säger hon, vi tar av dem då! Hon sätter igång med samma övning som
tidigare.

- Varför sa du inte det med en gång? frågar hon när hon är klar.
Oscar svarar då:
- Det är inte mina stövlar, de är brorsans, men mamma vill att jag skalha
dem!

Fröken börjar gråta och mycket behärskad, fast bestämd, sätter hon på
stövlarna för en tredje gång. Sedan lyfter hon Oscar, sätter jacka och
halsduk på honom och frågar:
-Var är dina vantar?
Oscar:
-Jag la dem i stövlarna!"

Grönsaksmos/kompott med bebisomelett

En snabbrätt som Torsten äääälskade när han var bebis. Liv & Sonja är inte lika förtjusta men äter snällt.

Egentligen kan grönsakskompotten innehålla allt möjligt. Jag använder potatis som grund och slänger i de grönsaker som finns hemma. Jag ser alltid till att det är både rött/orange och mökrgrönt i. Har alltid fryst persilja hemma. Idag blev det potatis, broccoli, tomat, ärtor kokat i grönsaksbuljong och kryddat med lite salt och peppar.

Bebisomelett är så enkelt. Ett ägg (till en bebis) med en smörklick i en djup tallrik/skål och in i mikron. Man får passa den och ta ut den och röra men på en minut är den garanterat klar.

Egon, Madicken & Hilda

52005-222

Måste ju presentera nya familjemedlemmarna Egon, Madicken & Hilda (namnen hade de redan på lappar i öronen). Bilden blev dålig men jag lägger in den ändå. Liv som inte kunde slita sig från räven Egon kan inte sova med honom för han är fööör gosig. Hon kan inte slappna av utan blir övergosig. Madicken och Hilda har lite svårare att komma in i gemenskapen. Sonja släpper inte in annat än katter i sitt ´liv och Torsten har ju ankan, zebran, hajarna, nalle och pandabjörnen nu... det är många det.

52005-221

Liv & Sonja tittar imponerade på när Torsten badar. Allt han gör är intressant. Sen var det deras tur att hoppa i. Badet är dagens höjdpunkt. Roligare än vår dagliga sångstund t o m (kanske är det min sångröst).

52005-220

Ja, vad ska man säga.... I torsdags när Torsten och jag skulle göra oss iordning för dagis så gick jag in med tjejerna till pappa. Han brukar byta på dem och sen ge dem frukost. Men den här morgonen blev det väldigt tyst och när jag kikade in för att se vad de gjorde hittade jag dem så här. Säga vad man vill om Tårtpappan, men han är fenomenal på att få barn att somna om på morgnarna.

God mellisgröt

Mina tjejer är hungriga jämt och jag försöker ge dem så stadig mat som möjligt så att jag ska slippa sitta vid matbordet heeela dagarna. Gröt kan ju kännas lite trist ibland och därför har jag exprimenterat lite med den.

Jag mortlar havregryn och kokar med malt kardemumma och kanel. Antingen kokar jag på vatten. havremjölk eller på vatten och nutramigen (men det är inte gott). Jag blandar sen gröten med en mosad banan. Det blir en söt och god banangröt som känns sockrad fast den inte är det. Jättegott!

Kyckling- eller quorngryta med ris

När jag ändå är inne på temat curry och spiskummin så kan jag skriva in den grytan som jag har gjort till både stora och små. Jag har inga proportioner. Det får man ta som det passar.

Kycklingfilé eller quorn
Lök
Vitlök
Tomat eller tomatpuré
Ingefära
Spiskummin
Curry Vindalo
Chilipeppar
Svartpeppar
Grönsaksbuljong/hönsbuljong
Salt
Haricot verts

Basmatiris

Jag strimlar löken, hackar vitlök, river ingefära och fräser detta med chilipepparn och curryn. Smakerna kommer fram bättre om man fräser lite. Sen tar jag i kycklingen/quornen, buljongen, tomaterna (som jag skurit - orkar inte skålla) och resten av ingredienserna. Medan grytan kokar fräser jag riset i olja och kokar. Basmati ska koka i tio minuter och efterångas fem minuter.
Grytan reder jag av med havregrädde.

Att berika maten åt matvägrare

Torsten äter i princip bara bröd & pasta. Han har börjat smaka kött och äter hamburgare då och då. Inga grönsaker och inga källor till kalsium - förutom sesamfröna på hamburgerbrödet. Så här gör jag för att få i honom några näringsämnen:

Berikar juicen med Mivitotal - ett vitaminkoplex som har lite smak av apelsin. Jag häller bara på litegrann så att inte smaken slår igenom. Bättre att han äter lite än ingenting. Han får en tesked i varje glas juice.

Saften berikas med Ferronol, som är en växtsaft liknande blutsaft men med lite mildare smak. Lättare att dölja. Också här så lite som möjligt. Ferronol går också o hallonsylten till pannkakorna.

Apropå pannkakor så görs smeten med dinkelmjöl. Jag river ofta ner lite potatis och morot. Trots att havremjölken är berikad med kalsium redan så tillsätter jag lite dolomitkalk + magnesium.

Hamburgerbröd har lock. Där kan man också gömma lite kalk.

Dags behovet av kalk är 600 mg om dagen för honom och järn är 8 mg. Järnet kan jag fixa men kalket är svårare. Mivitotal innehåller de mineraler han behöver och även om han inte får i sig rekommenderad dos så är det värdefullt att han får något ändå.

Kikärts- och linsgryta med potatis

Idag har Liv & Sonja ätit en het kikärts- och linsgryta som blev till genom vi-tager-vad-vi-haver-matlagning. Jag brukar använda en emaljgryta och slänga ner alla ingredienser till en enda röra. Den ska ju ändå mosas ihop. Eftersom jag aldrig lagar mat efter recept själv så blir allt på en höft.

Potatis
Gul lök
Lite grönsaksbuljong
Kikärter
Röda linser
Broccoli
Morot
Chilipeppar
Spiskummin
Curry Vindalo
Svartpeppar
Salt
Olivolja

Linserna tar 10-15 minuter att koka så jag skär ner allt annat så att det ska passa den koktiden. Morötterna skär jag i riktigt tunna skivor eftersom de är så svåra att mosa om de inte är riktigt färdigkokta.

Barn gillar starka kryddor mer än man tror. Den här grytan brände lite på tungan men de åt med glupande aptit. Sen har de pruttat kikärter hela kvällen :)

En överraskning

Jag hade ingen aning om att det var så många som läste på min lilla blogg! Vad glad jag blir! Kul om vårt liv kan intressera andra. En person har uttryckt att det är som att vara en fluga och sitta på en vägg hemma hos mig *s* Kan väl erkänna att jag faktiskt undanhåller en del också  Secret 

Hursomhelst är ni så välkomna att läsa här och lämna gärna avtryck när ni gör det. Det är jättekul!






Ny kategori - Barnmat

Jag har hamnat i burkmats-Mekka eftersom jag har så lite tid, men det är ju så roligt att laga mat som tjejerna gillar. Tänkte att jag kanske får upp motivationen lite om jag skriver ner lite recept och får respons. Här kommer det också att finnas tips på hur man får i barn med autism och ätstörning en näring de behöver. Ett dagligt problem. Vi går numera på täta viktkontroller med Torsten på Barnmottagningen. Han har gått upp tre kilo sen han var 2 år. 

 
Pasta 






Jag och mina gelikar - testa själv

http://www.myheritage.com

Ett tillägg bara

  Jag kommer nu i kläderna som jag hade innan jag blev gravid (denna gång alltså) i storlek 40. Yeeah!
Fat Man 4 Scrawny 2 






Min dag

Jag har inte firat speciellt mycket mer än att jag köpt en tårta för Torstens skull. Han har planerat att han och pappa skulle hämta en tårta på mammas födelsedag och att det skulle vara ljus och flagga i. Vi han inte ens sätta på kaffet förrän han smaskat i sig första biten. Jo, vi gör ett undantag idag eftersom han älskar prinsesstårta trots att det är mjölkprodukter i.



Våra barn har varit så fina också i nya kläder - jag skriver varit eftersom Liv & Sonja inte kan ha kläder mer än en kvart innan de är smutsiga och Torsten har inte kläder på sig så länge. Han går mest i t-shirt och kalsonger.



Igår kom vår kära Lotta hit med fler kramdjur (det är från henne katterna kommer). Hon tappar sitt stackars blod för att ge mina barn presenter. Igår kom Räven Egon, kossan Hilda och hästen Madicken. Det blev krig mellan Liv och Torsten om räven senare.

Hon hade också med en jättefin gåva till oss. En jättefint 60-talslampa (äkta) som passar toppenbra i hallen.


Så är det snart dags....

52005-214

Nu i skrivande stund är det 35 minuter till min 40-årsdag. Tänk vad konstigt, jag känner mig lika lite som 40 nu som jag kände mig som 30 på 30-årsdagen!
 Cool 
Det blir ALDRIG som man föreställt sig. Lyckligtvis har jag blivit tant redan för ett tag sen. När jag insåg att jag har mina vinterskor för fjärde året i rad och är sååå nöjd med dem då förstod jag att det var ute med mig. Såååå skönt! Jag köper fotriktiga skor och beställer bekväma kläder från Gudrun Sjödén. Definitivt tant!

På Öppna Förskolan kan jag vara mamma åt en del av mammorna *s* I 40-årspresent önskar jag mig ett fint regnställ och gummistövlar!

 Rain Cloud 

Jag skulle nog ha önskat mig en sovmorgon också, men det hade varit som att önska sig månen. Jag får vara glad om jag får sova till kl 5

Nä, nu ska jag knoppa in för att vakna till en ny dag imorgon...




Så trött!

Lek & bus

Nu är jag så trött! Så fort jag sätter mig ner nickar jag till. Höll på att somna hos tandläkaren - när jag lagade en tand!! Apropå det så har jag känt ett tag att det var hål i en tand så jag ringde till tandläkaren och fick en tid förra torsdagen. Jag förklarade och det hummades en aning och så lagades tanden. "Det kan kännas lite grusigt ett tag men det borstar du bort", sa tandläkaren och jag skuttade hem - bedövad i halva ansiktet. Under helgen blev jag fundersam. Tanden kändes lite knepig och det isade. När jag kände med tungan så var där ingen fyllning. Jag ringde idag och fick komma in på en gång. När jag visade upp min tand så han: "Men vi lagade inte den tanden utan den bredvid. Du hade ett hål där och det stämde med det du beskrev." Så kom stora sprutan fram igen och jag fick ännu en tand lagad och blev 1700 kronor fattigare lagom till jul.

Torsten lekte med avlösaren medan jag var hos tandläkaren och de hade haft det ovanligt bra tillsammans idag. Torsten är alltid nöjd med deras samvaro, men idag var det på topp.

Vi har varit i Karlstad idag och köpt kläder till barnen och jag har äntligen köpt vinterskor till Liv & Sonja. De blev rosa.

Om empati

I helgen råkade jag ut för en diskussion om vad som är accepterat beteende och vad som inte är accepterat när man hamnat i en livskris. Om hur man ska hantera sin omgivning för att de inte ska behöva beröras illa av ens kris. Att man måste acceptera sitt öde och gå vidare....

Under makens sjukdom märker jag av den där irritationen över att vår kris inte tar slut. Att man skulle vara tvungen att tycka synd om oss fast man bara ville glömma allt. Kommentarer som: Jamen alla kan ju dö, haglade tätt för några år sedan. Med sonens funktionshinder sägar man: Jamen så är ju alla barn. Om infertiliteten sa man: Jamen ni kan ju adoptera (som att det är så enkelt). Eller favoriten: Du vill väl inte ens ha barn, som du lever.

Kriser ska alltid göras mindre - för att omgivningen inte ska behöva känna sig obehaglig till mods. Folk tröstar sig själva med de här jamen-kommentarerna.

Acceptera sitt öde och gå vidare... kanske kan vissa det men inte andra. Vissa går faktiskt under, hamnar i djupa depressioner, missbruk, självmord.

För mig har krisläget blivit en del av vardagen, men för de som var mina vänner för fem år sedan har den blivit en sådan påfrestning att de allra flesta är borta. Detta trots att jag accepterat mitt öde och låtit livet gå vidare... (enligt regelboken).

Det är en het potatis.


Udda händelser

Den här veckan har Torsten skaffat sig ett nytt husdjur... en larv som han hittat ute. Jag har förgäves försökt fota honom, men det blir inte bra.



Han har fått några blad från en fredslilja och benjaminfikus och lite vatten. Trots att han inte äter så verkar han förvånansvärt pigg. Torsten tar upp honom och gullar varje dag. Av någon anledning gillar han att lägga honom i bokhyllan. På någon bok.

En annan grej Torsten har fått för sig är att jag ska sitta med honom när han badar (Liv & Sonja är gärna med också) och så ska han göra skägg på mig av skummet. Han kallar mig jultomten...



Ikväll har det gått livat till här hos oss. Mina gullungar har lekt med varann - alla tre. Tjjerna har åkt gåstol och Torsten har skjutsat på. Liv skrattar så hon kiknar.


Mer bilder



Tack Emma!

52005-203

Min systerdotter tog så fina bilder när hon var här på besök. Jag fick dem igår och varenda bild är lyckad. T o m jag ser normal ut på dem :)  Nåja, Sonja blundar lite på den här bilden, men det kan vi leva med...

Ny utmaning:

Jag har inget bättre för mig just nu...

1. Ta närmaste bok och slå upp sidan 18, rad 4 - vad står där?

"Det innebär att antalet kopplingar i hjärnan blir fler och effektivare."

2. Sträck ut din vänstra arm så långt du kan, vad rör du vid?
Luft

3. Vad var det senaste du såg på tv?
Bolibompa.

4. Utan att se efter, gissa vad klockan är:
22.30

5. Bortsett från datorn, vad hör du just nu?
Sonja tror jag det är som snarkar...

6. När var du senast utomhus och vad gjorde du då?
Gick ut med soporna för ett par timmar sedan.

7. Vad tittade du på innan du började svara på den här undersökningen?
Pillans blogg

8. Vad har du på dig?
Grön linneklänning från UNO
.

9. Drömde du något inatt? I så fall - vad?

Minns inte - trist
.

10. När skrattade du senast?
Skrattade åt mina barn tidigare ikväll.

11. Vad finns på väggarna i rummet där du är nu?
Kala väggar - vitmålad väv. Rummet är oinrett fortfarande
.


12. Har du sett något konstigt på sistone?

Det sa väl vara den där typen jag är gift med då.

13. Vad tycker du om den här utmaningen?
Tycker jag känner igen den.

14. Vilken var den senaste filmen du såg?
Matchstick men. Har aldrig sett Nicholas Cage bättre.

15. Om du blev multimiljonär, vad skulle du köpa?
Jag skulle inreda ett kom-ikapp-rum till min son. Och så skulle vi förstås behöva en sjusitsig bil. Betala skulder och så släppa alla shoppinghämningar (som att jag hade några).


16. Berätta något om dig själv som folk inte känner till.
På insidan är jag en mjuk och känslig människa.

17. Om du kunde förändra EN sak i världen, utan att ta hänsyn till politik och skuldkänslor, vad skulle det vara?
Alla skulle bli kommunister :)


18. Tycker du om att dansa?

Jo, men det är lääääängesen nu.


19. George Bush?

Vad är det med honom? Usch vilken typ.

20-21. Vad skulle dina barn heta, pojke resp. flicka?
Oj de skulle heta Agnes, Gustav, Märta, Astrid men det bidde något helt annat.


22. Skulle du nånsin överväga att bo utomlands?

Ja om familjen skulle följa med.

23. Vad vill du att Gud ska säga när du kommer till pärleporten?

Äntligen!!

24. Vilka fyra personer vill du ska svara på de här frågorna?
Maritha
Johanna
Johannapanna
Frk Jenny


Pust!

Nu är de sjuka IGEN!!! Tre veckor var de friska. Nu lämnar jag ut dem i skogen snart!
 
Crazy

Min nya supermedicin som botade foten har istället slagit ut min mage och idag ger jag upp. Jag har hellre ont i foten. Så fort jag slutar med tabletterna så kommer svullnaden tillbaka. Så kanske hoppas det på kryckor snart igen.
 Crutches 






I badet

52005-201

Ganska dålig bildkvalitet, men de är för söta när de tränger ihop sig i lilla badbaljan och busar och skvätter på varandra.

Mina vackra flickor

Liv väntar

Liv

Sonja sover

Sonja

Säg okej, mamma!

Igår pratade vi om Jultomten. Torsten älskar att läsa i leksakskataloger och mär han satt och läste så sa jag: Jultomten kommer att komma hit och han vill veta vilka julklappar du vill ha. En hel del förklarande följde förstås för att han skulle förstå, men till slut fick jag honom att peka ut alla leksaker han ville att Tomten skulle köpa till honom i affären som är långt, långt borta. Vi satte små kryss där det var något åtråvärt och det blev rätt många. En timme senare säger Torsten: Mamma, Jultomten kommer imorgon! Nej, svarar jag. Jultomten kommer inte imorgon. Det är långt kvar. Han kommer en annan dag. Inte imorgon. Jo, säger Torsten bestämt. Han kommer imorgon! Nej, säger jag. Inte imorgon. Det är många veckor kvar. Han är låååångt, låååångt borta. Nej, han kommer imorgon! Säg okej, mamma! Säg okej, mamma, snääälla!

Där ser man vilken makt man tros ha... Om mamma säger okej kommer Tomten redan imorgon.

Gullgubbe!

Vår helg



Min favvokille  Beating Heart 


I helgen har det varit mycket kånkande på ungar  Phew 



Sonja har jagat katten nästan hela dagarna...





... och Torsten har hittat sin Buzz Lightyeardocka och så har han ätit vegetarisk hamburgare med bröd Bow Down Wave 

Torstens solnedgång

52005-190

Mamma! Vad är det där?! frågade Torsten ikväll. Detta var något helt nytt som han inte riktigt förstod. Han tittade länge, länge...

Storfrämmande

52005-189

Vi har haft min systerdotter på besök. Hon är inte bara barnen kusin - hon är Sonjas fadder också. Oturligt för henne kom hon en vecka när Torsten inte sover. Två hela vaknätter har jag haft utan möjlighet att ta igen sömnen. Pust!

Försökte få kusin att ta med bebisarna när hon skulle åka hem, men icke. Hon skaffar nog aldrig barn :-)