En stor dag

image393Igår åt Torsten stekt falukorv, källarfranska och drack mangojuice till kvällsmat. Det var den mest varierade måltid han ätit på tre år. Och juicen var probiotisk och spetsad med vitaminkomplex. Det händer något varje dag just nu. Han utvecklas verkligen. Och han är så duktig på att lära. Och så är han väldigt pussig. Han pussar mig och Liv & Sonja. Liv & Sonja ska ju pussas jämt - speciellt varann :) Sonja har lärt sig att smacka lite och medan Liv fortfarande kör vidöppen-mun-varianten.

Liv har varit väldigt gnällig och mammig de senaste veckorna och jag har bestämt att jag ska bära henne i sjalen några gånger om dagen bara så hon får den närkontakt hon behöver. Idag somnade hon hos mig två gånger... Jag var ute och drog Sonja på bobby car med Liv i sjalen på ryggen. Och så gick hela familjen (utom Erik som var hos mamma) på promenad till stan och då satte jag Liv i vagnen och Sonja i mei tai på  ryggen så att hon skulle kunna sova. Hon somnade när vi hade femtio meter kvar till huset. Envis unge ;) Och så ska hon ju sitta på ryggen för att somna på kvällen. Hursomhelst har jag ständigt haft ett barn på ryggen idag och ibland ett i famnen också. Sonja väger nog elva kilo och Liv kanske tio. Efter några timmar blir det ganska jobbigt. Jag är helt slut i kroppen nu. Har en gigantisk disk som jag borde ta hand om men nä...

Tidsomställningen har fått effekt nu i alla fall. Torsten somnar vid 22-23 igen. En positiv sak är att han inte vaknar kl 3 när han somnat 23. Nu ska jag gå och sova och vila min stackars kropp. Kl 22 på en lördagkväll. Skönt!

Två sidor

Den här lilla berättelsen har jag stulit från ~Maj~ på aff

I år kommer nästan 100 000 kvinnor att bli mammor till handikappade barn. Har du aldrig undrat hur mammorna till handikappade barn blir utvalda? Jag ser på något vis gud sväva över jorden, väljer sina instrument med noggrannhet och medvetenhet. Medan han observerar ger han sina änglar instruktioner att skriva i en stor dagbok Gud ger ängeln ett namn och ler "Ge henne ett handikappat barn" Ängeln blir nyfiken, "Varför just henne Gud? hon är så lycklig" "Precis", ler Gud. "Kan jag ge ett handikappat barn till en som inte kan skratta? det vore grymt" "Men har hon tålamod?" frågar ängeln "Jag vill inte att hon ska ha för mycket tålamod för då skulle hon drunkna i en sjö av självömkan och vanmakt. När väl chocken och misstron har lagt sig kommer hon ta itu med det. Jag har tittat på henne idag. Hon har rätt känsla för sig själv och en självständighet som är ovanlig och som så väl behövs hos en mamma. Du förstår, barnet som jag ska ge henne lever i en egen värld. Hon måste hjälpa honom att leva i hennes värld och det kommer inte bli lätt". "men herre, jag tror inte ens hon tror på dig". Gud ler. " det spelar ingen roll, det kan jag ordna. Hon är perfekt. Hon är tillräckligt självisk". Ängeln flämtar, "Självisk? är det en dygd?" Gud nickar. "Om hon inte kan skiljas från sitt barn ibland kommer hon inte överleva" Ja, här är en kvinna som kommer välsignas med ett barn som inte är perfekt. Hon vet inte om det men hon kommer avundas. Hon kommer aldrig att betrakta ett steg som vanligt. När hennes barn säger "mamma" för första gången så har hon ett mirakel och hon kommer veta det. När hon beskriver ett träd eller en solnedgång för sitt blinda barn, kommer hon vara en av de få som någonsin får se mina verk. "Jag ska ge henne kraften att se det jag ser...okunskap, grymhet, fördomar och ge henne styrkan att stå över detta. Hon kommer aldrig vara ensam. Jag kommer vara vid hennes sida varje minut, varje dag hela hennes liv, lika säkert som att hon står nu vid min sida. "Och hur bli det med en skyddsängel?" frågar ängeln. Gud ler. "En spegel kommer vara tillräckligt"
författare okänd

Och den här dikten är skriven av en mamma till ett autistiskt barn. Den har varit publicerad i tidningen Ögonblick och på aff

Ni tror att vi är annorlunda än ni.
En annan sort
med extra pedagogisk talang
och oändligt tålamod.
Ni tror att våra kroppar har starkare muskler än era
och behöver mindre sömn.
Att vi är osjälviska och finner det helt naturligt att varken ha behov eller drömmar för egen del.
Men det är inget särskilt med oss
inte alls
det är våra barn som är särskilda.

\"Ni är fantastiska\" säger ni.
Men vi känner oss inte så.
\"Att ni orkar\" säger ni också
Men vi orkar inte.
Inte en sekund till orkar vi!
Men det märks inte
för vi orkar inte skrika heller.

\"Det där skulle jag aldrig klara av\" säger ni också
fast inte av beundran,
eller ens medlidande
Nädå

Tro inte att vi inte märker den lättnadens suck som hörs när ni säger så!
Det ni säger är att ni är glada att ni klarat er
Ni markerar avstånd
särskildhet
avskildhet
avstånd
så långt avstånd

För om vi är en särskild sort, en bättre och starkare sort än ni
så måste vi ju förstå att ni inte kan hjälpa till
eller ens förstå
Ni är ju inga övermänniskor
så av er kan inget krävas,
inte ens bråkdelen av vad som krävs av oss.
Ni sätter oss på piedestal
högt upp
för att slippa se oss
Så kan ni fortsätta med era liv därnere
ifred
ostörda
normala

Vi vill inte ha beundran
eller avstånd
vi vill inte vara särskilda
Vi är som ni
precis som ni
bara tröttare
oändligt mycket tröttare

Hjälp!

Det är två helt skilda utgångspunkter. Visst vore det fint och vackert med den första berättelsen. Att jag skulle ha blivit utvald av Gud för att jag är speciell. Min tro är att man blir speciell när man får ett funktionshindrat barn för att man inte har något annat val. Men jag fick en tår i ögat och ville att den första skulle vara sann - och vem vet?

Trött kille

image391

Torsten tittade på Bolibompa igår och så var det lite otäckt - han klarar inte av att se arga figurer (varken på film eller i verkligheten) - så han gömde sig bakom kudden. Efter en stund tyckte jag det blev lite väl lång stund bakom kudden och kikade. Då fick jag se det här söta :)


Mannen bakom skägget :( är mina barns far. Jag jagade upp honom i morse eftersom han skulle köra mig till ortopedtekniska för att äntligen få inläggen. Vi fick ta alla barn med eftersom Torsten var hemma från dagis med snuva och hosta (och ont i halsen som bara blir värre och värre enligt honom själv)

Omslutet x på ryggen

Hoppas att du blir på bättre humör av det här Butter :)


Du tar ett tag under armarna på barnet när du håller det med ryggen mot dig och svänger upp det på ryggen. Håll armarna om din hals som på bilden.

Ta reda på mitten på sjalen och sprid den över rumpan och ryggen på barnet.

Samla ihop tyget och spänn. Knyt en enkelknut över bysten.

Kläm fast ena änden mellan knäna och lägg den andra över axeln. Sprid tyget över barnet rygg från ena sidan till den andra.

Samla ihop under benet men försök behålla spridningen över ryggen. Kläm fast den änden mellan knäna och...

...gör likadant med andra änden.

Ibland konstrar barnet. Men bara det är på gott humör är det ok. Om barnet inte vill vara i sjalen tar jag ur det

Knyt ihop ändarna på magen. Nu återstår bara att se till att sjalen sitter bra över ryggen och under rumpan. Bägge lagren ska dras från knäveck till knäveck precis som i omslut på magen.

Eftersom Liv var vaken och pigg och bara demobebis här så knöt jag inte in armarna. Så här sitter mina barn när de bara vill åka men inte sova. Annars drar man upp tyget över armar och axlar så det ligger omlott upp till nacken. precis som på magen.

Framtill har du bara enkelknuten över bysten (om man händelsevis har någon) och knuten på magen.

Observera att det tog två minuter från att Liv låg på ryggen till färdig resultat. Klockslag finns på varje bild.


Sonja däremot är lite vild och kan inte sitta i sjal på ryggen eftersom den inte sitter kvar som den ska. Henne bär jag i mei tai varje kväll när hon ska sova. Bra sybeskrivningar finns på sjalbarns forum under Gör det själv. Jag som inte kan sy köper det andra sytt. De hemsydda har sjalliknande tyg över axlarna som du kan se här så att det avlastar fint - i motsats till remmar eller band.

Några sista bilder på mig och den för dagen nya DIDYMOS INDIO MALVA. Mjuk och skön i bomull och ull.

Jag tröttnar aldrig

på att sätta in bilder på mina vackra ungar :) Idag har vi varit ute under eftermiddagen igen. Förmiddagen tillbringades hemma och Liv & Sonja åkte med pappa när det var dags för middagsluren. Torsten och jag gick till blåa affären (COOP) och handlade. Alla affärer och rum är indelade i färger. Det är inte alltid man är med i färgvalet. Svarta affären t ex visste jag inte vilken det var och det visade sig vara en leksaksaffär som lagt ner. Tur att den vita fanns på andra sidan gatan den gången.

Vi plockade fram Torstens Bobby Car och lite andra grejer som han hade när han var mindre. Oj, vad han växt sen vi bodde i vita huset (ja, våra hem har också färger: vita, gula och NYA huset).

image376

Det gick förresten som hejsan att lägga barnen trots omställningen till sommartid. Torsten brukar bli så störd av det att sömnen rubbas i månader. Delvis därför har jag köpt en ganska tung gardin till sovrummet + att vi har hissgardin. Han är ganska fixerad och förundrad över solens upp- och nedgångar. Att det förändras är väldigt jobbigt. Jag efterlyser en klocka som illustrerar vilken tid på dygnet det är.

Jo, barnen somnade gott ikväll. En halvtimme senare en vanligt men det berodde mest på att Sonja och Torsten var så busiga när Liv skulle sova och ingen ska behöva vara ledsen på kvällen. De fick busa av sig i sängen och så började vi om från början. Kl sju sov både Liv & Sonja och kvart över snarkade det i tevesoffan. Han hann inte ens gå och lägga sig :) Nu ska jag själv krypa till kojs och hoppas att jag får sova inatt. Natten som var sov jag nästan ingenting... Stackars, stackars mig!!

Tagen

Jag skulle precis gå och lägga mig men kunde inte låta bli att surfa lite innan jag stängde av datorn... Så har jag blivit utmanad av Linda. Blir ju tvungen att fixa det innan jag sover.

REGLER: Varje spelare börjar med att skriva sex underliga/egendomliga saker om sig själv. Bloggare som blir "tagna" ska skriva sex saker om sig själv i sin blogg och samtidigt ange reglerna för spelet. Till slut väljer bloggaren sex nya bloggare och gör en lista av deras namn. Efter det är gjort skriver han eller hon en kommentar i deras bloggar för att låta dem veta att de har blivit "tagna" och att de ska läsa ens egen blogg för mer information.


  1. Jag är egentligen smal och storrökare - fast jag har haft några extrakilon pch varit rökfri i sex  år
  2. Jag gråter när jag hör applåder
  3. Jag har fobi mot människohår
  4. Jag och mina barn måste ha matchande underkläder - alltså så de passar övriga plagg.
  5. När jag var liten ville jag bli diskuskastare
  6. Jag vill ha hundra barn men avskyr att vara gravid och gillar inte spädbarnstiden

Jag utmanar:
incan
Johanna (bruno)
Annci
Sissi
Helene
Nenny


Vilsamt

Guuud, vad skönt det är att bara öppna altandörren och gå ut. Och att bara sätta på barnen skor, jacka och mössa (som åker av snabbt igen). Vi har varit ute större delen av dagen. Liv och Sonja tultar omkring på gräsmattan, gräver i rabatterna, käkar grus och står på näsan i ett. Torsten och jag busade och sprang på gräsmattan (eller mossmattan kanske). Sen åkte de rutchkana alla tre. Vi avverkade Torstens lördagsgodis redan på eftermiddagen. Han är inte så mycket för godis, men hade köpt Ahlgrens Bilar - vita förstås.Det var två smutsiga, trötta och snoriga små tjejer som jag släpade in vid fyrasnåret. När vi är ute är det ingen som vill bli buren, ingen som gnäller och alla sysselsätter sig. Rutchkana har vi redan, men gungställningen lämnade vi till N som flyttade in i vårt gamla hus. Vi ska införskaffa dessa i vår:

image368image369image370image371image372

Getostsallad & Let's dance

Fredagkväll. Barnen sover sedan ganska länge - mina rutiner håller än. Jag slängde ihop en sallad på tomat, gurka, kruksallad, rucola, purjo, olivolja och massor med pressad citron. På den la jag små gräddiga chevrebitar. Nu har jag smällt i mig hela skålen alldeles själv. Mmmmm... Värre laster kan man ha.

image367

Härligt ute med barnen
Vårnytt o lite annat

image355

Vårfina tjejer


Bus på Öppna Förskolan
image358

Vårfin mamma? Eller Papegoja?
image359

Trött kille som strax ska sova

Ljuset i tunneln

Nu börjar jag komma ikapp lite. Igår tog maken med sig Liv & Sonja i bilen i 1 ½ timme och jag var ledig från dem för första gången på tre veckor. Inte fem minuter har jag haft fria. Torsten och jag bara njöt av att vara bara vi en stund. Jag fick lite kraft att ta tag i en del grejer idag. Som att fålla alla gardiner (japp, de var bara nålade innan) och att röja upp i Torstens rum och sortera om hans lådor. Jag har slängt en del leksaker och frigjorde faktiskt tre boxar i hyllan.

Vi gick till öppna förskolan i förmiddags och hann leka lite innan det var dags att hämta Torsten. Jag var färggrann som en papegoja :) Äppelgröna byxor och en lila/grön topp, grön blommig skjorta med min randiga kofta i alla färger och olivgrön vindjacka. På huvudet hade jag en sjal i äppelgrönt och rött. Detta var tydligen så uppseendeväckande att jag faktiskt hörde folk kommentera det högt. Jag förvånas alltid över att en del tycker att det är ok att kommentera andra människor så att de hör det. Själv tycker jag att det är oförskämt och elakt. Nu handlade det bara om kläder och jag tycker själv om dem och bryr mig inte så värst mycket om vad andra tycker om dem, men det kunde ju ha varit annorlunda. Jag kunde ju ha blivit jätteledsen...

image354

Den här sjalen och skjortan hade jag på mig (det är förstås inte jag på bilden)

*sludder*

Japp, jag är nog morfinist! Den drogen och jag verkar vara som gjorda för varann. Just nu har jag haft äran att ha rethosta och har gjort ett besök i cocillana-flaskan *ler simmigt*. Inser att det bara är tur att jag inte blivit tung missbrukare. Tänk att en fingerborg hostmedicin kan skänka så mycket glädje i en stressad småbarnsmammas liv. Ni andra kanske går ut på krogen eller delar en flaska vin i goda vänners sällskap. 
   
Mom And Kids 


TOPP TUNNOR RASANDE!!!!

 Grrr Igår fick jag höra ryktesvägen att kommunen plockat bort specialpedagogen från Torstens resursavdelning :/  Var i helsicke ska en specialpedagog kunna behövas mer än på en resursavdelning. Personalen i all ära, men specialpedagogik är A och O för barn med autism. Och har man bemödigat sig att informera föräldrarna? Nej då!! Har precis slängt iväg ett rasande ilsket mejl till förskolechefen och inte stannar det med det. Hela natten har jag formulerat brev i huvudet till skolnämnden. Jag som varit stolt över vår kommun och på det sätt man verkligen tillvaratar kompetensen. Men det här är en konsekvens av maktskiftet. Skit i svaga grupper. Vi som redan är uttröttade kanske inte orkar kämpa emot när folk stampar på oss och då kan man tjäna en hacka på oss. J-dra borgarpolitik!! Jo, jag vet att jag förlorade i poäng hos er som röstade på pajasarna...

Så illa var det nu inte när jag grävde lite i saken. Lyckligtvis! Än är frågan inte löst men förhoppningsvis ska en specialpedagog finnas till hands inom en inte allt för avlägsen framtid. Jag får spara på ammunitionen den här gången också. Skönt!!

Svårt att scrolla ner?

Gör det här inlägget igen.

Ibland stannar scrollen mitt i ett inlägg och då kan man passera med markören över en liten bild eller en länk (de som finns efter varje inlägg) och då ser du i kanten att sidan blir längre. Scrolla vidare!

Märkesbrudar

image350image351
Byxor och toppar från Okaou
image352
Jackor från Cocoon
image353
Converse

Matinsamling

Hejsan mina trogna läsare! Jag skulle vilja be om en tjänst som vi alla kan ha nytta av. Nämn en god maträtt (vardagsmat)  - gärna vegetarisk, men inget tvång. Om alla gör det skulle vi kunna få ihop femtio, sextio förslag, men så många är tysta läsare. Man kan lämna anonyma svar. Jag har idétorka. Det kan vara allt från snabblagat till långkok, men helst inte halv/helfabrikat. Mina bidrag har ni ju redan här. Tack snälla ni!

 Chef 2 


Man tror att man är nöjd...

men hur kan man vara det när man får se det här?
image349

Rebozos nya färger. Vilken vill man ha egentligen? För minst en måste man ju ha. Eller hur? Visst bara lyser de Mexico? Det finns barnponchos också :) Fast tjejerna får bli lite större - ett halvår kanske...

Undrar du varför

musen ibland går sakta? Svaret finns här (som jag stulit från JohannaPannan  - igen. Hon har så mycket klokt på sin blogg).

Blåbär- och hallonshake

Idag behövde vi något gott och barnsligt för att hålla mamma på gott humör och då slängde vi ihop en jättegod mjölkfri shake. Massor med frysta osötade blåbär och hallon i en stavmixerbehållare (upp till hälften), 1-2 dl havregrädde, 3 stora skopor tofuglass, ½-1 dl havremjölk, lite fruktsocker och vanilj. Mixa. Shaken inehåller mest bär och skulle säkert kunna göras av oatleys havreglass också, men den hade vi inte hemma idag. Jag ger helst Torsten tofuline eftersom den innehåller mycket nyttigt protein.

image348

Snark och varmt kaffe

image347

Jag har aldrig haft barnvakt. Inte sen jag födde Torsten för över fem år sedan. Folk tror inte det är sant. Men jag har aldrig känt att jag behövt och att något skulle vara så viktigt att jag skulle utsätta Torsten för det. Jo, när jag födde Liv & Sonja hade vi barnvakt ett par timmar som var hemma med Torsten och Erik. Jag hade planerat att föda på kontorstid och det lyckades jag med, men Ulf ville av någon anledning stanna kvar en stund och klämma på underverken. Då var Lotta där - förvisad till köket av Torsten - och stekte pannkakor.  I sexmånader fasade jag för den dagen. Jag satt på barnhabiliteringen och grät över att Ulf envisades med att vara med på förlossningen, när hans plats var hos Torsten. Jag var tvungen att få hjälp att förstå att det rörde sig om en endaste dag i Torstens liv.

Nu har jag skött allt här hemma i 2 ½ vecka. Jag har ingen avlastning, ingen släkting, ingen kompis - ingen. Jag gör ALLT själv. Det går. Men nu är jag sååååå trött. Barnen sover ju inte på nätterna utan turas om att vakna minst en gång i timmen. Och vid fem, halv sex är natten slut och jag går upp. Inatt vaknade Sonja och grät och jag vaknade inte. Hon skrek så att Ulf vaknade i rummet bredvid - han som inte brukar vakna alls - och han väckte mig. Usch, stackars barn!! Jag brukar vakna innan de hinner skrika. Jag sover väldigt lätt i vanliga fall. Men nu är jag så otroligt utmattad av sömn- och pausbrist att jag sover som en död. Jag skulle gladeligen ha barnvakt nu. Jag skulle till och med kunna tänka mig att lämna småfisarna för en helg. I alla fall i teorin ;)

Idag har vi haft kuddkrig, Torsten och jag. Liv och Sonja satt och tittade på Teletubbies medan vi svingade kuddar i huvudet på varann. Ibland ville de vara med men de tyckte nog att det var för farligt. Tänk att man kan FÅ så mycket energi av att leka kuddkrig med sina barn :)

Jag har kommit på ett sätt att få i sig varmt kaffe trots att man har småbarn :D Man petar ner barnen i vagnen och går ut och köper kaffe i Pressbyrån och dricker det gående. Perfekt. Nästan för varmt till och med. Det ska jag göra till en tradition.

 
Sipping Tea 


Fixat lite

image346

Världens tokigaste och goaste unges avlösare har fått förhinder. Hon ska t o m lämna oss snart. Idag har jag fixat så att vi får en annan
son-rise-pedagog :) Om hon vill ha oss när hon träffat oss, vill säga. Hon kanske tycker att vi verkar helknäppa. Och det är vi ju förstås. Det känns skönt att inte behöva tulla på kvaliteten på avlösning även om vi kommer att sakna dig, Karin!!! Hoppas att du stannar ett tag till! Men nu är jag redo för alla eventualiteter.

De senaste veckorna har jag och Torsten hittat tillbaka till vårt gamla bus som vi tappat när jag låg inlagd på förvården förra vintern och sen kom hem med två små bebisar - muskelförsvagad av så långvarigt sängläge. Å andra sidan har han inte kunnat busa med skruttpappa på flera veckor nu.

Liv & Sonja sover och snarkar medan Torsten fortfarande tittar på Bolibompa. När han somnat tänker jag galoppera till Hemköp och köpa juice och glödlampor. Köpte fyra nya lampor på Hemtex idag men har inga glödlampor att ha i dem .(

Ingen ljusning i sikte :(

 Pouty Idag var maken på återbesök på sjukhuset för att ta stygnen, men det har läkt så dåligt att det bara sitter ihop av stygnen. Om de tar bort stygnen riskerar han att få upp tarmarna på magen Så nu måste han verkligen ta det lugnt :P Övriga komplikationer hade de inte möjlighet att undersöka just då. Han får åka in speciellt för det senare.

Positivt är väl att de var här från kommunen idag för bostadsanpassning. Vi ska få ett staket runt huset, en värme/rörelsedetektor till spisen och säkerhetsanordning till fönstren i tre rum.

Nu skulle jag vilja skriva något riktigt glatt. Kanske att jag såg ett streck gäss idag. Solen skiner in genom fönstret. Delar av asfalten är torr. Säkra vårtecken...


Hur andra kan tänka...

Härom veckan fick jag höra om hur några hade pratat om mig. De hade beklagat att jag som kämpat så för att få barn och väntat så länge - att jag sen fick ett funktionshindrat barn.

.......................

Tänk så fel att beklaga det. Jag som velat ha barn så hett och helst många. Jag fick ett barn som behöver mig som tre andra. Jag fick mycket barn i ett :) Kan ju säga att jag inte beklagar utan är världens lyckligaste mamma till tre underbara barn. Och hade det bara blivit ett så hade det varit mer än jag kunnat önska.

I och för sig hade jag nog kunnat säga något liknande om någon annan innan jag fick mitt barn. Man vet ju inte... när man pratar om det är det inte en person - inte ens egna älskade barn - utan en hypotes. När man får sitt barn spelar det ingen roll hur friskt, sjukt, funktionshindrat eller normalt det är. Man älskar det och vill ha det precis som det är. Det enda är att man kämpar för att barnet ska ha det bra. Att barnet ska känna sig tryggt. Kanske mer än om barnet varit utan handikapp. Jag vet inte. Mitt första barn var funktionshindrat. Det är med honom jag byggt upp referensramarna kring mitt föräldraskap.

Jag märker också att många har svårt att sätta sig in i hur det är med autism. Min son ser hur söt och normal ut som helst. Han har beteenden som är riktigt normala. Men det gör inte att han är autistisk fläckvis. Hans funktionshinder är en stor del av honom och det är det 24 timmar om dygnet.

Och så en sak jag velat göra ett tag:

Ett litet försvar till den väldigt påhoppade Annica Dahlström Jag har hört henne föreläsa och tycker att hon är bra men kontroversiell förstås. I boken Könet sitter i hjärnan sammanfattar hon år av forskning - andras forskning - och för många är den skrämmande. Jag tycker det är hemskt om man t ex börjar ursäkta misshandel och våldtäkter som biologiska beteenden hos män, men jag tror att vi är långt därifrån. Jag är feminist men har inga problem med att vi är biologiskt olika för det. man kan ha samma värde och vara olika. Jag ser klara skillnader i mäns och kvinnors beteende i föräldrarollen t ex. Med riktigt små barn alltså. Men samma värde har vi i alla fall. Varför är det så känsligt det där? Varför sitter människovärdet så löst?


Igen :)

Sonja somnade i sängen igen!!! Hon var jättetrött och somnade först. Liv var lite övertrött och gjorde tjurrusningar till sänggaveln och stod där och hoppade. Jag fick bli lite barsk med henne - fast det hjälpte knappt. Hon behövde pussar för att varva ner. Precis hade Sonja slagit igen öronen förrän jag hör Torstens röst i falsett: MAMMA!! JAg vill inte va enkham!!! Och så kom han inrusande i sovrummet. Sonja låg bredvid Liv och alltså i mitten av sängen - där jag brukar ligga. Vanligtvis ligger Liv & Sonja skafötters i en säng och Torsten i den andra sängen och så jag i skarven. Torsten blev störd på att Sonja skulle ligga så nära, men det gick bra ändå. Jag flyttade henne när hon somnat in ordentligt. Så sov alla tre kl halv sju *fniss* Behöver jag upprepa att barn mår bra av rutiner? Läggningarna går lättare för varje kväll :)

 
Baby With Bear

Jag skulle vilja ha råd om hur man gör med bitande barn. Min egen idé är att man helt enkelt avvisar henne en stund varje gång hon biter. Skjuter henne ifrån sig. Så gjorde jag med Torsten när han slogs. Han förstod inte bättre och jag hade ständiga fläskläppar när han var mindre. Funkar det? 

 Thinking 


Ingen melodifestival här

Fast det blir det aldrig. Jag gillar inte musiken och så har jag annat för mig. Har nästan slutat se på teve. Jag som egentligen är teveälskare... Ikväll ska jag stryka gardiner. Har köpt nya gardiner till köket, matplatsen och sovrummet. Och så ska jag ta av gardinerna i vardagsrummet i alla fönster.

image344

Dagen har varit ganska jobbig. Barnen har varit ganska kinkiga och jag med. Gick på en promenad med en kompis mitt på dagen så att Liv & Sonja fick sova ute. Jag hade vunnit på ett konstlotteri som KFUM Basket sålde och jag skulle hämta vinsten. Det fanns många fina tavlot - reproduktioner - men man fick inte välja och mina priser var en burk med fanta skogsbär och en med red bull. Perfekt till Eriks rum.

Hur som helst avslutades kvällen med bus och glada miner. Torsten lekte med Liv och Sonja i vardagsrummet. Han drog dem i lära-gå-vagnen och Liv blev såklart överlycklig. Innan det hade vi tokat oss och hittat på olika knäppa maträtter. Glass med fisk, tycker Torsten är tokigt. Eller larv i bröd. Fast för honom är det jätteknäppt att man kan äta det mesta eftersom han inte förstår var maten kommer ifrån :) När jag sa att jag hade ätit val och potatis höll han på att bryta ihop av skratt. Det var lika knasigt som getingar och makaroner. När sen äntligen Disneydags började la jag Liv & Sonja i sängen med deras flaskor och hör och häpna: BÅDA SOMNADE I SÄNGEN INNAN HALV SJU!!! Jag vet att det kanske bara är en engångsföreteelse, men man kan ju hoppas att Sonja ska kunna somna i sängen framöver. Det var lyckliga och svettiga tjejer som somnade tillsammans i alla fall. Inte kunde man tro att de var relativt nybadade. Men Livs armar ser för hemska ut. Sonja har bitit henne fem, sex gånger och lämnat fula märken. Idag bet hon mig i benet och runt om bettet svullnade det och blev en knallblå ring. Det var straffet för att jag försökte stryka gardiner när de var vakna.


Hjärndöd...

Idag är ingen bra dag. Först och främst så är jag helt slutkörd av att ta hela ansvaret för barnen. Igår bar jag Sonja på ryggen ute när de sov middag samtidigt som jag drog den tunga vagnen och handlade. Sen när vi kom hem - jag och samtliga barn var Liv jättekinkig och efter ett tag åkte hon upp på ryggen och somnade omedelbart medan jag stekte pannkakor. Sen bar jag förstås Sonja igen vid sovdags. När det var dags för Torsten att lägga sig var han inte redo utan ville "gå runt" vilket innebär att han går fram och tillbaka över golvet (alt springer) medan han funderar och ofta verkar det vara väldigt njutbart och lugnade för honom.Jag satte mig för att vänta och kände hur kroppen värkte och hur trött och hungrig jag var. Till slut lyckades jag övertala honom om att det var dags och vi la oss. Halv nio var jag klar med alla läggningar och kl nio fick jag mat. Då var jag alldeles för trött för att ta jättedisken som invaderat köket. När jag äntligen skulle få sova så började barnen vakna och skrika. De har avlöst varann hela natten. Kl 4 vaknade Torsten och kunde inte somna om. Det var dags att gå upp. Kl halv sex vaknade de andra. Jag var så trött att tårarna brände under ögonlocken. Börjar bli förkyld också... Barnen är på dåligt humör p g a dålig sömn och grinig mamma. Disken står där och morrar och måste göras :/  Maken ligger likblek i sängen och mår inte alls bra. Var tvungen att kolla att han andades för han såg faktiskt inte levande ut när jag var inne sist.  Jag var faktiskt tvungen att påminna mig om att jag lever min dröm - att ha barn.

 
Tired 


Lite av varje

image343

Någon som vet var man kan få tag på två såna här masker i bebisstorlek? Skadorna börjar bli omfattande och både Liv & Sonja verkar ha fått smak på människokött - varandras. Ev blir det den där käcka tröjan också. Sonja stoltserar med ett rejält rivmärke under näsan.

När de inte försöker döda varann så går Liv ganska mycket medan Sonja exprimenterar. Fingrarna i öronen och fingrarna ur öronen. Stå med rumpan i vädret och titta mellan benen så att allt blir uppochner. Sonja kan också gå men väljer att lägga sin energi på naturvetenskapen.

Torstens tal utvecklas i rekordfart nu. Han är på gång att säga r när som helst.

Indisk dhal - på mitt sätt

image342

Idag var jag såååå sugen på dhal att jag bara måste laga iordning en laddning trots att det knappast är den typen av kost som en tarmopererad ska ha. Jag älskar att göra dhal för det luktar indiskt hemma i flera dagar :) Nu gjorde jag så mycket att det räckte att frysa in efter att jag och vårt födelsedagsbarn Erik 15 ÅR IDAG!!! hade tagit ett par rejäla portioner.

Ingredienser:

röda linser ca 250-300 g
1 strimlad lök
vitlök
mycket curry vindaloo
1 tsk spiskummin
massor med chilipeppar
2 cm riven ingefära
2 msk tomatpuré
½-1 tärning grönsaksbuljong
strimlad paprika
purjolök
soja
salt
vatten

Bryn löken och fräs kryddorna lätt. Tillsätt allt utom purjolöken. På med locket och koka i ca tio, femton minuter eller till linserna är färdiga. Skär purjon fint och strö över . Serveras med ris.

Kycklinggryta för sjuklingar

Det blev vuxenmat men barnen äter ju numera samma mat så egentligen är kategorierna överflödiga... Nåväl, här kommer receptet på kycklinggrytan jag lagade åt min man när han kom hem från sjukhuset. Barnen älskade den - både stora och små. Och maken tog med sig i till sjukhuset när permisen var över.

image341Jag använder kycklingfiléer av den enkla anledningen att jag tycker det är läskigt att hantera hel kyckling :( Jag marinerade dem i några timmar i rikligt med ajvar relish - mild (brukar ha stark men köpte mild av misstag och det passade fint nu), olivolja, citron, chilipeppar, salt, soja. jag försökte få upp flaskan till balsamvinägern men misslyckades så citronen är istället fär den. Kycklingen var skuren i centimetertjocka skivor/strimlor. När jag tyckte att jag ville laga maten så öste jag ner allt - marineringen också - i en sauteurpanna som var upphettad. Fettet i marineringen räcker att steka i. När alla kycklingbitar brynts lite så hällde jag på lite vatten och en halv tärning hönsbuljong. Därefter 3 dl havregrädde. Jag kryddade ytterligare med en aning curry vindaloo, svartpeppar och spiskummin. Till sist tillsatte jag frysta herrgårdsgrönsaker som fick koka med så längee som riset kokade. Som vanligt äter vi basmati-ris. Och som vanligt är allt på en höft :) Jag låter alltid Ulf eller Erik smaka av eftersom jag inte äter kyckling.

Lite sjaldemo

image337

Vagga - Livs favoritposition när hon var 5 månaderOmslutet kryss vid fem månader.Omslutet kryss vid åtta månader.

När man bär en liten bebis är det viktigt att ge huvudet stöd. Så här:Man drar alltså ena sidan över huvudet på bebin. Om h*n inte sitter med både näsan och munnen pressad mot dig så får h*n luft. Ingen fara. Det viktigaste är att knyta tajt så att det blir stadigt. Med en elastisk sjal knyter man först och sätter in bebin sen och då gäller det att knyta så att du får sträcka ut tyget för att få ner den lilla. Det blir inte för tajt. Sen ska man dra tyget från knäveck till knäveck i krysset så att knäna kommer högre än rumpan och det blir en s k grodställning - om man inte bär i vagga förstås. I en babybjörn-sele hänger benen rakt ner och all tyngd hamnar på barnets underliv. Föreställ dig hur skönt det är!! Jag gör det här inlägget eftersom jag fått mycket frågor om knytningar och val av sjalar mm. kom gärna med frågor så bygger jag vidare på samma inlägg. Och med mer bilder eller länkar till knytinstruktioner.

Sjala mera!!

Så var man själv igen

... och lite orolig också får jag tillstå... Det är något som inte är bra och inatt fick han feber. Han har blivit ordinerad mjölkfri kost men de ger honom näringsdrycker baserade på mjölkprotein... Kan verkligen kunskaperna vara så dåliga på en kirurgavdelning? Tyvärr blev vi påminda om hur dålig attityd personalen har på avdelningen... För sex år sedan sa vi "aldrig mer", men det hade vi glömt. Jag fick höra hårresande exempel på förödmjukande kommentarer från undersköterskor. Sånt som man inte kan låta passera utan måste tala om för någon. När man är patient - oavsett hur sjuk - är man i en utsatt situation. Man är utlämnad. Många tycker det är svårt att inte klara sig själva och att be om hjälp. Speciellt med intima saker. Att bli bemött respektlöst när man redan befinner sig i en förödmjukande situation... ja, jag vet inte vad jag ska säga... blir så ledsen över att de här människorna finns i vården. Och jag tycker att det är fel att alltid söka felen hos arbetsgivaren. Visst är det så att offentlig sektor är åtstramad och att personalen jobbar under besvärliga förhållanden. Men skulle vi tillåta läkare eller piloter att utöva sina yrken om de inte kunde hantera arbetssituationen? En människa som jobbar inom vården måste helt enkelt hantera stress. Jag har nästan aldrig stött på det här för egen del. Mina vistelser på Centralsjukhuset i Karlstad har bara inneburit positiva möten med underbar personal. Nä, vi korsar nog aldrig länsgränsen igen! (sorry mina vänner som kommer därifrån!!)

Under eftermiddagen kom han hem igen efter tagna prover och nya mediciner. En hel kasse med piller. Och förfärligt ont har han. Och pratat med avdchefen om det dåliga bemötandet hade han gjort. Duktigt! Liv och Sonja hänger i byxbenen på honom och ropar: Pappa! Pappa! men han kan ju inte ta upp dem utan jag får hålla dem medan han kramar dem.

Inte som man tänkt sig...

Idag skulle maken bli utskriven. Tji fick vi! Han är hemma på permis men ska tillbaka till 6.30 imorgon bitti. Sonja är förkrossad över att ha pappa hemma utan att kunna vara i famnen och kravla. Torsten var så glad att han blev kollrig och Liv visade att hon lärt sig gå medan han varit borta. Hur som helst har han fått ett ordentligt mål mat. Maten på sjukhuset är visst inte alls bra. Han ska äta mjölkfritt en månad och det lagar vi ju redan här. Receptet på kycklinggrytan som jag lagade kommer senare.

Gräsänkemix

Det bästa med att vara gräsänka är att man kan äta precis det man vill och jag älskar att slänga ihop en massa grejer i stekpannan och bara blanda! Man tager vad man haver, alltså. Idag gjorde jag en favorit. Jag hade basmatiris kokt i kylen från en annan dag. Vi äter bara basmati här eftersom det är det ris jag gillar. Jag stekte vegebitar - små bitar gjort av gluten - och pressade ner lite vitlök, strimlade lite purjo, vände ner riset och ett ägg i stekpannan. Jag kryddade med massor med chilipeppar - jag köper en grov knallröd chili som är supergod - och mycket spiskummin. Toppade med lite frusen persilja som jag ALLTID har hemma. Jag gillar inte torkade kryddor så det mesta är fruset här. Oj, nu glömde jag att jag slängde i gröna oliver med ansjovisfyllning också. Jag har i dem hela men man kan förstås hacka eller skiva om man vill.

Den här mixen blev riktigt stark och då la jag lite turkisk yoghurt på. Den hade kunnat ha lite mynta i men det hade jag inte hemma. Det fattades bara matro. Mina småtjejer äter sig igenom dagarna och de är fullkomligt galna i samma oliver som jag :( Vi delade på en halv burk idag. Kan det vara nyttigt för så små troll?

image336

Vi överlevde helgen

Och det gick riktigt bra! Erik kom på lördagen och hämtade ut recept åt mig. Naturligtvis tog både melatonin och sojaersättning slut så att vi med nöd och näppe klarade fredagen. Apoteket hade slut soja och licensen till melatoninet godkändes inte förrän på fredag eftermiddag och då kunde jag inte gå själv.

image334

Varje dag har vi gått till COOP och handlat lite så att vi ska komma ut lite och så att Liv & Sonja kan sova i vagnen. När man ser dem så här är det svårt att fatta att de är så i luven på varandra jämt. Det har blivit en dyr vecka. Torsten har fått två PS-spel, två dvd-filmer , en transformerleksak och en turtlesdocka. Linda, om du undrar hur jag bär mig åt så hänger jag mig åt positiv förstärkning i kvadrat :) - för er utan barn med neuropsykiatriska funktionshinder så är positiv förstärkning ett snyggare ord för muta, som används för att få våra barn att få starkare motivation och räddar våra stackars nerver också förstås.

image335

Kolla! Hela syskonskaran samlad! Och Liv & Sonja pussas i bakgrunden :) De har sina stunder.Och högen med tvätt bakom Torsten vittnar om min tidsbrist den här veckan. Jag har knappt hunnit diska och vika tvätt har jag fått göra i omgångar. Men eftersom det går två maskiner om dagen i det här hushållet (3 kg-maskin) så hamnar jag hopplöst efter.

Imorgon kommer Ulf hem från sjukhuset. En dag tidigare än jag räknat med. Första veckan blir det nog inte mycket aktivitet. Svårt att vara hemma utan att kunna ha barnen i famnen eller kunna bära dem.

Pust!Att aldrig ha en stunds vila eller fem minuter bara för sig själv börjar tära på ork och humör. Jag är onödigt vass med mina småtroll. Men vi avslutar dagen med bus i sängen alla tre. Liv som varit lite tjurig sista dagarna lever upp och skrattar så hon kiknar. Hon älskar verkligen sina bröder och Torsten kan få henne att bli så glad.Idag var vi på COOP alla fyra barn och jag. Alltså Erik, Torsten, Liv & Sonja. Det var kul att ha alla samlade. Erik & Torsten kollade på PS-spel medan jag handlade och Liv & Sonja somnade. De fick varsitt spel - killarna alltså. Sen stack Erik till sin mamma och plötsligt blev jag helt själv med de små. Ja, själv har jag varit på dagarna men Erik har hjälpt till medan jag lagt Liv varje kväll så att jag sen kunnat knyta upp Sonja på ryggen och efter det lägga mig med Torsten. En och en halv timme läggningar varje kväll. Utom ikväll då jag ensam fixade det på en timme.Hoppas att resten av helgen går lika smidigt. Vi lär ju inte komma ut i friska luften ändå... Om jag inte mutar med ännu ett spel eller leksak. Det blir dyrt det här :)

En urusel natt :( Tror att Liv har tänder på gång. Hon har skrikit halva natten och vaknade sen fem. Torsten väckte hon helv sex och Sonja halv sju. Jag är otrevligt trött. Har inget tålamod alls. Det gäller nog för alla för ingen vill ha frukost. Torsten vill  gå till COOP och köpa ett nytt spel :)