Mera getost och ruccola

Och mera förrätt. Fast denna lämpar sig mer för skördetiden eftersom den innehåller färska nykokta rödbetor.

Alltså färska nykokta rödbetor, ruccola, varmrökt lax och chevre upplagt på ett fat så att det ser fint ut. Inte så svårt med tanke på färgprakten.

 
Goat 

Kom på ett till nu och bara måste slänga med det också.

Kokt potatis, kokt rödbeta och chevre.

Skiva tunt och bygg små rotfruktsbakelser -  en skiva potatis, en skiva rödbeta, en skiva ost osv. När de är lagom stora gratinerar man i ugnen på... vad ska jag dra till med? 200 grader kanske...








Getostsallad

Imorgon ska jag göra en sallad som förrätt. Jag är galen i getost och på Hemköp har de en chevre som är utan kanter. Den är mjuk och krämig. Den här salladen slänger jag ihop då och då och bara vräker i mig. Mums!

Jag river frissésallad och blandar i en skål med mycket ruccolasallad. Ev skär jag ner lite purjolök. Grön paprika i tunna strimlor. För en vackrare sallad välj en paprika som skiftar lite i rött. Ögat ska ha sitt också. Mycket avocado skär jag i stora bitar och lägger ovanpå. Därefter pressar jag ur saften från minst en citron, en skvätt olivolja, salt och peppar och blandar försiktigt - så att inte avocadon blir helt mosig. Nu återstår bara getosten. Den kan man dekorera med eller bara blanda i. Kombinationen getost och ruccola är oslagbar. Tror att jag ska dra till med ett till recept på en gång :)

 
Perfecto 






Nya familjemedlemmar

52005-258
Elefanten och Kaninen har flyttat in till oss. Med på bilden är Nalle, men det är ingen vi känner. Eftersom Torsten varit avundsjuk på Liv och Sonjas katter fick han ta Elefanten och Liv som är gostokig snodde åt sig Kaninen. Sonja ser inte annat än katter. Sin och Livs - det spelar ingen roll.

Från oss

 Ball Drop

ETT GOTT NYTT ÅR
önskar
Tårtfamiljen





Årskrönika?

Det här året har slagit världsrekord i att gå fort. Nyårsaftonen 05/06 tillbringades sovande med rumskompis Yvonne på Centralsjukhuset i Karlstad - tack för sällskapet Yvonne! Jag antar att jag åt potatisgratäng eftersom jag fick det elva gånger under min vistelse på sjukhuset (10 dec 05-22 jan 06). 17 januari  kl 13.38 anlände Liv. 14.09 samma dag kunde förlossningsteamet skåda Sonjas rumpa. Hon passade på att bajsa innan hon kom ut helt. Därefter har inget varit sig likt. Att komma hem och få hämta tillbaka relationen till Torsten var nog bäst. Som jag grät på sjukhuset.

Med tvillingar känner man alla :) Folk stannar och tittar och pratar fast man aldrig setts. Man möter idel leenden när man går ut på promenad. Sjalar man så pratar man ännu mer med främlingar. Folk vill veta vad det är för konstigt tyg man har lindat in sitt barn i. En tant röt åt mig att jag skulle gå hem och klä på mitt barn för hon frös. Med sina kläder + tre lager tyg tror jag snarare att hon svettades. Det är enda negativa bemötandet.   I början som tvillingmamma var livet ganska enkelt. Inte alls som jag blivit skrämd att tro. Sen smög sig merarbetet på. Snuva efter snuva och tand efter tand. Utvecklingsfaser. Till slut var de sjuka jämt och mina överarmar ser ut som ballonger.

I september flyttade vi äntligen in i hus igen. Ett år i en trång lägenhet var jobbigt. Samtidigt fick vi avlösare till Torsten och det var verkligen lyckat! Tack för i år Avlösare!! *jag har inte hört mig för om jag kan skriva ut namnet* Det har varit ett jättejobbigt år med mycket glädje. Låter det konstigt? Jag har gått på knäna, jovisst, men jag har tre underbara ungar!! Nu är det snart födelsedagar med. 17 januari är det Liv och Sonja som fyller 1 år och 21 januari fyller Torsten 5 år. Ett tag var jag orolig för att de skulle komma på samma dag. Tur att jag blev igångsatt till slut.

Man kan lugnt påstå att 2006 har handlat om barn och föräldraskap för mig. Blöjbyten, kräk och matning. Dagislämning och hämtning. Öppna förskolan och bvc-tider. Två tvättmaskiner om dagen går det åt. Jag hade aldrig kunnat tro det, men det här livet passar mig. Visst vill jag jobba också och få lite socialt liv med vuxna. Snorkråkor på kläderna behöver man ju inte ha jämt. Apropå det så var jag så nöjd en dag att jag lyckats hålla mig alldeles ren. Plötsligt utbrister maken: Men vad har du på tröjan? Det visade sig att ryggen var nästan täckt av bebiskräk :) Så passerar mina dagar.

Jag ser fram emot ett nytt år med barnen. Torstens ständiga fantastiska framgångar. Varenda dag med honom är en gåva. Livs docksöta ansikte med de långa ögonfransarna. Kvick i händerna är hon. Snabbt griper hon tag i saker hon inte ska ha - som t ex en kattsvans. Sonja som klättrar på allt. Mest mig. Hon skrattar eller gråter högt och ljudligt. Jag må leva ett ganska inrutat liv och jag kanske inte får komma ut på så mycket äventyr, men jag har mina egna. Varje barn är en upptäcksresa.

GOTT SLUT PÅ 2006


Min julklapp

Jag sitter och leker med min nya dator :) En lap top. Torsten ska få ha det stora åbäket i sitt rum. När bara det trådlösa internet är fixat (alt vår trådlösa router) så kan jag ligga och surfa i sängen. Nu ska jag bara vänja mig vid tangentbordet och den puttiga skärmen. Lite skillnad från min 19"

Torsten blev nöjd med sin lilla tv med dvd till sitt rum. Han höll på att somna till pedagogiska baby einstein. Liv och Sonja var också glada. Roligast är ju papper och snören när man är knappt ett år. De fick en massa fisherprice-leksaker och de är ju alltid roliga. Erik fick pengar som han ville - och så ska han få nytt ljud till datorn. Nu ska jag leka vidare...

Ny kategori, tror jag...

52005-257

Jag har varit helt fast på avocado och citron det senaste året. Gärna i kombination med getost och ruccolasallad. Något som jag kan äta i massor är bulgur med tomat, purjo, ruccola, avocado, citron, olivolja, salt och peppar, Här serverat med quornnuggets.

Potatis & quorn

En helt vanlig lite trist vardagsrätt är när jag kokar potatis, morötter och lite purjolök i grönsaksbuljong (en kvarts tärning), en skvätt olivolja och en matsked tomatpuré (den där matskeden är för att det ska vara nog med röda grönsaker i och för smaken förstås). De sista minuterna får quornfärs eller quornbitar koka med och sist strör jag på lite persilja. Om jag vill reda av använder jag maîzena eller rismjöl. Oj, jag glömde peppar. Jag har alltid i svartpeppar och/eller chilipeppar i maten.

 
Soup 






Ny sjal och en bedrift

Idag kom min nya sjal - ja, jag vet att jag nyss köpt en men jag säljer min easycare regnbåge. Den här sjalen är inte en kvalitetssjal och av samma märke som den förra. Alltså REBOZO. Jag kände att de är jag på något vis som easycare aldrig var... Men jag ska försöka mig på en easy till. En lava har jag tänkt mig framöver... Den nya heter Rebozo Arco Iris men den kallas för regnbåge i Sverige. Den är 5,4 m lång och det gillar jag. Då kan jag knyta den under rumpan på barnen som jag vill.



I förmiddags hittade jag Sonja så här:



Hon är bara för härlig nu :)

Det har varit lite hektiskt ett tag för oss. Och vi är inte direkt på topp. Vi ligger efter med det mesta inför julen... Ikväll åkte maken och styvisen till grannstaden för lite julklappsshopping. De tog med Liv så att jag skulle slippa kånka på två ungar. Torsten och Sonja kommer så bra överens och leker och stojar med varann. Medan Sonja tog en tupplur i nya sjalen klädde Torsten och jag julgranen. Innan Liv var hemma igen var klockan över nio och alla barnen var uppe. De var ganska trötta men Liv var hungrig som en varg och fick lite gröt. Sen tog jag alla barnen med mig i sängen och fick dem att somna tillsammans på tjugo minuter. Trodde inte att det var sant själv.

En tung dag

Idag är ingen rolig dag... Har fått tråkiga nyheter om en god vän som varit sjuk länge... Som jag är rädd att jag ska förlora. Nu när barnen sover kan jag gråta en skvätt. Det är inte rättvist! H*n är världens bästa människa och betyder så mycket för mig och min familj...

 
Crying 1 






En hälsning

3D Rudolph
Mistletoe 1God Jul  &  Gott Nytt ÅrTangled Lights
önskar
Anna, Ulf
Erik, Torsten
Liv & Sonja
 3D Magical Snowman 

Pricken över i

52005-251

Titta vilken fin julprydnad jag fått :) Tack Ann-Marie!

Potatis å vegbullar

Igår lagade jag mat som Liv höll på att äta så hon kräktes av :) Hon har gått ner 250 gram av sina sjukor och har svårt med aptiten så det är väldigt glädjande. Fast vegbullarna innehåller sojaprotein och det får jag egentligen inte ge henne före 12 månader och hon är bara 11 månader. Eftersom vi misstänker mjölkallergi och mjölkallergiker har benägenhet för sojaallergi om man får den före ett års ålder. Nåväl, gjort är gjort.

Jag kokade potatis, gul lök och gröna ärtor i lättsaltat vatten och kryddade med lite svartpeppar och en matsked tomatpuré. Sen la jag i gourmetbullar från Hälsans Kök och redde av med havregrädde och maïzena.

Jag mosade bara med gaffeln och så kunde småtrollen äta. Jag gjorde så mycket att de fick med sig den maten idag till IKEA och de åt med samma glupande aptit där.



Idag gjorde jag en liknande rätt fast hade broccoli i istället för ärtor. Inte att rekommendera! Det är pruttmarathon nu. Sojaprotein och broccoli blev för mycket för små magarna. Saffranslängden kan ha spelat in också förstås. 2006-12-18

Idag...

 Low Rider 

Idag åkte vi till IKEA utan att ha planer på att köpa något. Torsten skulle få en leksak mot att vi fick klippa honom och förstås var det underförstått att han skulle maskinklippas, eftersom han alltid klipps med maskinen, men av någon anledning hade han fått för sig att vi skulle klippa med sax och vad gör man... ? Det var ju vårt fel som inte förberett rätt. Jag fick helt enkelt plocka fram saxen och försöka klippa en skrikande unge som inte hade huvudet still en sekund och det blev därefter. Jag hann överhuvudtaget inte klart. Men han fullföljde ändå sin del av avtalet och då måste ju vi det också. Vi åkte alltså till Örebro. Bara för att komma iväg någonstans och vi behöver alltid något. Först besökte vi TOYS"R"US och sen fika (lunch för Liv & Sonja) på IKEA. Torsten älskade IKEA. På barnavdelningen fanns en rutchkana. Jag kommer ihåg sist han fick följa med. Då var han två år och hade en riktig gosperiod. Det han gosade med var täcken och kuddar och han bäddade ner sig i varenda säng på IKEA. Överlycklig i bilen med sin Bionicle-figur som jag fick sätta ihop.



Sonja som inte tycker om att åka bil skrek på både dit- och hemvägen innan hon somnade.



Medan Liv somnar så fort hon sätter sig i bilen.



Fast Torsten gjorde vad han kunde för att hålla henne vaken. Han, Liv och jag satt i baksätet och jag fick försöka hålla isär dem hela vägen.








AP-mamma och Jesper Juul-fantast

Tänk vad skönt det är att det finns namn på vad man är :) Och vad fint det låter - AP-mamma. För den oinvigde är AP en förkortning för Attachment Parenting som översatt till svenska helt enkelt blir Nära Föräldraskap. Nära Föräldrar - som också är titeln på Jorun Modéns alldeles förträffliga bok - är en sajt för mammor och pappor som jag.  Blev glatt överraskad när Söderlund och Bie (svt) hade med ett inslag med Jorun och hennes familj. Ännu gladare blev jag när de nämnde Husguden Jesper Juul (Ditt kompetenta barn, Här är jag! Vem är du?, Nu äter vi, Livet i familjen).



Att vara förälder handlar enbart om magkänsla och respekt. Och kanske lite hjälpmedel som t ex en sjal och en stoooor familjesäng. För som Tomas Ljungberg skriver i Vad är naturligt för mitt barn: "Barn mår bäst av att man ger det mycket kroppskontakt och närhet när det är litet. När det sedan blir äldre har det en tryggare bas att stå på och kommer därför att utvecklas till en självständig och trygg person".

Jag antar att man ses som en suspekt person när man sjalar, sover med sina barn och är stark motståndare till sömnmetoder.

Kom på mig själv med att prata illa om BabyBjörn-selar och insåg att även om de inte är ergonomiska för barnet så är det en fördel att föräldrarna bär sitt barn - även om det är i en BB. Igår fick en mamma på Öppna förskolan prova min nya sjal till sin son och en i personalen provade att bära Sonja :) Trodde att jag skulle få gå därifrån utan henne. Eftersom hon är van att somna i sjalen och var trött bökade hon in sig med näsan i halsgropen på ÖF-fröken som smalt som smör.

Liv har blivit mer sjalgalen också, men hon föredrar ryggen. Lite jobbigt när hon hela tiden ska spotta ut nappen och ha en ny sval men det går. Hon sover middag på min rygg medan Sonja har sovit hos pappa i mei tai de senaste dagarna. Det är Nära Föräldraskap, det :)

http://www.jesperjuul.com/


http://www.naraforaldrar.se/


Tomtar och troll

52005-24252005-24152005-243

Erik

52005-241

Äntligen har jag haffat Erik på bild.

Jag har fått kommentarer om Tomten i bakgrunden och jag vet faktiskt inte vad han håller på med, men det ser uppenbarligen suspekt ut. Några klagomål frän grannar eller förbipasserande har vi inte fått. 2006-12-17

Rebozo Mediterranean

Rebozo Mediterranean

Oj, vilken snygg sjal jag plötsligt bara måste ha. Beställde den i söndags och den trillade in idag. Underbar mexikansk handvävd...

NOBELDAGEN 2006

Det var dagen då jag hade min biologiska familj samlad runt matbordet vid en måltid för första gången. (jag skriver biologiska för Erik var hos sin mamma).Torsten ville plötsligt sitta med när vi skulle äta. Han tog t o m min mat och började äta, så jag fick gå till köket och fixa ny. Bråttom hade jag för jag ville verkligen sitta med honom till bords.

Senaste färdigheten för Torsten är att se i kors :) Det har jag lärt honom. 

 
Wakka Wakka 






Snott från annan blogg

Höger eller vänsterhänt: Höger

Humör just nu: Trött och öm i kroppen :(
Favoritgodis: KidMix från Euroshopper
Nåt jag absolut inte äter: Djurdelar
Kläder just nu: Adidasmjukisbyxor och randig långärmad tröja
Musik just nu: Ingen alls
Va sa du senast: Något sövande till Liv som hade svårt att somna om...

Sommarplaner: Vi ska köpa pool och studsmatta och tillbringa första sommaren i vårt nya hus.
Fisk eller badkruka: Badkruka fram till rätt temperatur (25 grader ugnefär)
Längd och vikt: 170 cm och 68 kg (bara fem kg kvar)
Hur många kuddar: Fyra
Favoritväder: Just nu, precis efter regn...
Tre saker att ta med på en öde ö: Torsten, Liv och Sonja
Spelar du nåt instrument: Nej, men jag har spelat cello och piano

Morgon eller nattmänniska: Morgon
Spara eller slösa: Slöööööööööööösa
Vad är viktigast för dig: Familjen
Bästa film: Oj, vad svårt att bara välja en. Jag tror astt Oh, Brother where art thou är den bäste... kanske...

Finns det liv på andra planeter: Jag antar det men bryr mig inte speciellt.
Kommer du ihåg den första kärleken: Nej
Älskar du honom fortfarande? Uppenbarligen inte :)
Har du några homosexuella vänner: Inte just nu vad jag vet, men jag har ju bott i Brighton...
Tror du på mirakel: Jag tror att vad som helst kan hända, men väntar inte på det direkt.
Trogen för alltid: Ja

Ser du dig själv som tolerant mot andra: Ja och nej. Det beror nog på.

Ser du på kärleken som ett misstag: Vilken konstig fråga. Om det är ett misstag är det knappast kärlek.
Hur många barn vill du ha: 37 :) Jag skulle inte ha något emot fler, men... åldern sätter käppar i hjulet. Har tre ägg i frysen som ligger till maj 2010.
Bio eller promenad: Promenad
Är du kittlig: Ja

Snarkar du: När jag är slutkörd
Stjärntecken: Skorpion
Rädd för insekter: Inte så farligt längre

Äckligaste djuret: Hundar

Största svaghet: Både min svaghet och min styrka är min enorma envishet.

Det här är jag bra på: Att vara mamma.
Bästa bok: Patriarkens höst, Gabriel García Marquez... oj, vad bra den är.

Om du fick välja en en superkraft vad skulle du då välja: Förutom att amma... nej, jag vet inte. En extra famn skulle jag behöva.

Vad vill du jobbba som: Jag har trivts med det jag gjort de senaste tio åren. Adminstration av olika slag mest.
Chips, morötter eller godis: Godis

Pizza eller hamburgare: Just nu är jag mer för veg hamburgare än pizza
Skriver du dagbok: Nej

Tänker du nånsin tatuera dig eller pierca dig: Nej, jag hade funderingar på ett litet copyright-märke på ankeln *s*
Stökigt eller välstädat: Det är för det mesta stökigt även om jag plockar jäääääääämt
Gungar du på stolen: Nej
Skulle du kunna hoppa Bungyjump: Nej aldrig
Vilken hand håller du gaffeln i: I vänster om jag inte äter spaghetti
Hur är din drömkille: Snart fem år, brunögd, en skrattgrop

Hur många syskon har du: 2 stycken
Vad är du mest rädd för: Att det ska hända oss i familjen något och att jag inte ska kunna skydda mina barn... 

  
Done!
 






Ni tror mig inte :(

Idag vaknade Liv med feber... Sonja verkar inte sjuk fast hon har feberrosor utan feber. Det kommer kanske. Maken ligger i feber sedan ett par dagar. Han hann inte bli frisk från vinterkräksjukan förrän halsen svullnade upp. Vad är vi för familj?




Jag & Liv



Jag & Sonja

Sömnlöst

Liv är otrogen

Inatt sov Liv ingenting. Sonja var också orolig. Vi har bytt barn under natten och jag sov nästan ingenting jag heller. Tröttheten till trots gick vi till kyrkans öppna förskola på eftermiddagen. Om vi stannat hemma skulle jag bara ha fått bära sura och trötta tjejer hela dagen. När det var dags att gå därifrån fick jag hjälp av fröken Sara att ta Liv medan jag klädde Sonja... då slog tröttheten till.

Nu sover alla tre lugnt i dubbelsängen och det är dags för mig att krångla mig ner emellan dem.

 
Pillow 






Om mat

Det är många som hört av sig om det här med berikad mat så jag får väl spinna vidare på ämnet. Jag har varit hos dietist med Torstens matvanor tre gånger och fått mycket råd och stöd. Ett boktips från dietisten är Mat för liv och lust finns på de flesta bibliotek och kan köpas för ca 220-250 kronor. Författarna är dietister.

Omslagsbild



Lyckans ost

52005-235

Trots att Torsten har världens tråkigaste vecka - inget dagis och ingen avlösare och sjuk familj när han är frisk själv - så är lyckan total idag. Jag var ute och handlade och hittade mjölkfria glasspinnar med choklad. Tre stycken på raken fick han i sig. Tofu är ju nyttigt :)

En annorlunda jul och blåbärsnissar



Man kan lugnt påstå att julpyntet ser lite annorlunda ut i år. Kanske beror det på den globala uppvärmningen...



Men det förklarar inte hur Nabo hamnat hos Jesusbarnet. Men hellre där än att han stångar ihjäl de tre vise männen och ängeln.




Blåbärsnissarna, ja. De är väl i det närmaste friska nu, men Livs mage är i olag och hon äter inte alls. Vågar inte ge henne mycket annat än blåbärspuré och rivet äpple.

Uppiffad industrigröt

Barnen har haft jättedålig aptit nu när de haft magsjuka och jag ville att de skulle få sig ett skrovmål. Enligt dietisten ska de absolut ha berikad industrimat åtminstone till ettårsdagen. På min fråga om man inte kan ge sina barn fullvärdig kost utan industriprodukterna, fick jag svaret att om det inte hade visat sig att de var allergiska så hade ingen lagt sig i vad jag gav dem... Goddag yxskaft! I alla fall får de EkoGo-gröt varje morgon eftersom den mjölkfria modersmjölksersättningen de annars skulle få är vedervärdig. Hur jag än försöker maskera smaken vägrar de att dricka den. Idag ville jag piffa till gröten lite extra och gjorde så här:

Rött rivet äpple (innehåller mycket pektin som är bra mot diarré)
En klick mjölkfritt margarin
Lite kanel

Slurp, så var gröten slut.

 
Hungry 






Vinterkräk...

Inatt slog den till ordenligt - vinterkräksjukan. När jag som bäst satt och tröstade Sonja när hon hade ont i magen kände jag att jag var tvungen att springa iväg och kräkas. Hela dagen idag har varit fylld av magont och blöjbyten. Men av någon anledning så mår Torsten utmärkt. Fast han får inte komma till dagis förrän vi alla har varit friska i två dagar. Och ingen avlösare har vi heller i den här situationen. Trist för Torsten. Jag släpade mig iväg till affären med honom i alla fall. Där fick han köpa en ödla som han genast döpte till DödenÖdlan. Min son är en smula bisarr med sina gosedjur och leksaker.

 
Vomit Vomit 2 






Ny design?

Jag skulle vilja ha någon käck design på min blogg men hittar ingen... Är det någon som har en på lut?

Första advent

Julefrid


Så var det första advent och vi pyntar och gör fint. Till skillnad från förra året ska jag fira advent, lucia, jul, nyår och födelsedagar i januari hemma med familjen. Den här julen känns jätteviktig just för att jag missade förra.



Men så händer något...


Nabo & Torsten är på upptåg...




Ser han inte skyldig ut?



Jaha, hela Betlehem i spillror... suck!

Till råga på allt har vi fått vinterkräksjuka. Sonja var först ut och har varit dålig ett tag. Igår kräktes hon ner mina kläder tre gånger. Värst är väl att katten hänger på tork. I morse kräktes Liv upp frukosten och nu ligger maken för ankar. Torsten har klagat på magont i ett par dagar men inget mer. Själv mår jag illa och styvisen verkar helt frisk. Än så länge...



Nabo - den lille rackarn!


Megakändistårtmamman!

http://expressen.se/expressen/jsp/polopoly.jsp?a=770748