För drygt fyra år sedan...

...skildes jag och min mamma som ovänner. Torsten var två år... Sen har Liv och Sonja kommit till och växt... nu i sommar fick jag reda på att hon var dödligt sjuk. Jag har varit fylld av motstridiga känslor och ångest - och handlingsförlamning. Jag har ringt till sjukhuset emellanåt för att höra hur det är med henne men inte fått så mycket information när de förstått vem jag är... I eftermiddag fick jag samtalet jag väntat på... slutet var nära. Jag gick dit. Och var med henne en timme. Fick sagt det jag hoppas att både hon och jag ville ha sagt. Hon var för sjuk för att prata... Vid femtiden var det över. En svår kamp för henne... Det finns nog många som tror att jag inte sörjer. Det spelar ingen roll vad andra tror. En mamma är en mamma och jag har sörjt i över fyra år.

Tack för det stöd jag fått under den här tiden. Tack för alla händer jag fått hålla!


Tårtan


Hjärteont

Från det att Torsten var nyfödd var han extremt bunden till mig. Jag kunde inte släppa honom alls det första året och bara motvilligt sen. Jag bar honom mycket och vi var nära. På natten till den 10 december 2005 vaknade jag av att jag hade värkar. I v 30. Jag fick hastigt åka in till förlossningen och när Torsten vaknade var jag borta... Då hade Torsten nästan inget språk alls. Han sa enstaka ord. Jag blev inlagd på förvården efter att de under en vecka jobbade med att stoppa förlossningen. När man gav upp slutade värkarna men öppen 4 cm så fick jag inte åka hem. Jag blev kvar. Det var vinter och RS-tider och förvård och eftervård var på samma avdelning - besöksförbud för barn under åtta år. Vi sågs tre gånger i cafeterian på centralsjukhuset (4 mil hemifrån) under sex veckor. Det var förfärligt. Jag grät och mådde jättedåligt. Torsten sa inget alls. Han såg konstigt på mig och var stel när jag tog i honom. Eftersom jag läst Gunilla Gerlands En riktig människa insåg jag att han nog inte riktigt insåg att jag var jag... för många detaljer som var fel för att saker skulle förstås. När jag sen kom hem hade jag två otäcka små bebisar med mig som jag fick gömma i sovrummet i några dagar :) Efter en vecka hemma hade jag återfått min relation till Torsten. Ett halvår senare sa han sin första mening...

Nu bubblar och pratar Torsten oavbrutet :) Det är underbart.

För några veckor sedan skulle jag natta Torsten och låg hos honom i sängen. Av någon anledning började vi prata om den tiden och Torsten börjar berätta... hur han trott att jag aldrig mer skulle komma tillbaka hem igen... hur länge det kändes för honom... hur ledsen han var... han grät när han talade om det och jag grät när jag lyssnade. Att han skulle börja uttrycka i ord det han upplevt när han saknade orden... jag hade inte väntat det. Speciellt inte efter så lång tid. Det gjorde så ont att höra och att det fortfarande är så levande för honom att han fortfarande gråter när han pratar om det... Min käraste Torsten! Han är så klok!

Igår uttryckte han något om hur autism fungerar så glasklart:

- Mamma, vad är en tvestjärt för något?

- Men Torsten en tvestjärt vet du vad det är för något! Vi sprejade ju insektssprej på en igårkväll! Du vet vad en tvestjärt är!

- Ibland vet jag inte det!


Och så en nominering :)

Idag är väl min dag ändå!! Sötaste Julia har nominerat mig på sin blogg :) Själv har jag aldrig tid att läsa bloggar längre så tyvärr kan jag inte rekommendera någon. Trist av mig men så är det! Men jag tackar allra ödmjukast för nomineringen!
Bighug

Prillan igen...


Utmärkelse!!Denna bild står...

...för inspiration

...för glädje

...för vänskap över nätet

Tack fina Carola för utmärkelsen!! Jag är mållös! Man sitter och plitar ner lite om sitt liv och så plötsligt blir man uppskattad av andra än man tänkt :) Meningen med bloggen från början var i första hand att uppdatera vänner om Liv och Sonja när de var nyfödda. Det har verkligen hänt grejer sen dess...

Jag vill skicka utmärkelsen vidare till ett helt gäng tjejer: ia-fia, Lin, Sagas mamma är de som jag kan länka till men också Bissa, Luna, Ejede, Thanisa, EliJo, Poffan, Tiz, Nebulosa, Edith, McMorrigan och alla andra i Tråden! Jag ber om ursäkt om jag glömt någon - jag har inte svalt morgonkaffet än.. och till er som läser och skriver här: LindelOu, Ann-Marie, Ingrid, IngridL, Johanna och Johanna, Sara, Stina och Stina... allihopa!!!

Puss på er allihopa!!


Reglerna är som följer:

 1. Du kan ge utmärkelsen till en eller hundra, eller så många däremellan som du själv vill - se till att du länkar deras bloggar till ditt inlägg.

2. Länka sedan till...

http://tammyvitale.typepad.com/women_art_life_weaving_it/2008/07/wylde-women-awardees.html

... så att hon kan besöka alla underbara kvinnor som får den.


Varför stirrar havet?

- Mamma... varför stirrar havet på oss?

- Jag vet inte, Torsten! Det var en svår fråga... vad tror du? Varför stirrar havet på oss?

- Kanske för att vi är annorlunda....

Om fulhet

Måste dela med mig av ett meningsbyte med Torsten alldeles nyss Love! Sitter med datorn i hans säng medan han ser på Svampbob... han är i en period då han frågar om alla ord.

Torsten: Vad betyder ful, mamma?

Mamma: Oj, Torsten vilken svår fråga... hmm... en del tycker att det finns saker och personer som är fula att se på... hmm

Torsten: Men vad betyder ful?

Mamma: När något inte är fint... Finns det någon som du tycker är fin? Någon person?

Torsten: Kanske du mamma...

Mamma: Ååååh, jag tycker du är jättefin jag... Love! men så finns det de som tycker att en del personer inte är fina... men jag tror inte att du tycker så. Jag tror inte du tycker någon är ful...

Torsten: Jag tror inte på fulhet.

Mamma: Nej Torsten, det gör inte jag heller.

Tröjorna med text

Jag får så mycket frågor om tröjorna med barnens namn på så jag tänkte visa dem...
De är inhandlade på www.simplycolors.se som har kanonservice. Bra storlekar och roliga färger.


Så många människor...

Internet alltså... Jag låg och tänkte igår på hur det blivit... jag har nog kontakt med mer eller mindre kontinuerligt med säkert hundra mammor med barn med autism eller misstänkt autism. Främst via mejl och forum. Det är enormt berikande och man lär sig något varje dag. Sen har jag ju skaffat riktiga bästa url-vänner också. Både bland de mammorna och andra från andra forum (SB förstås). Mitt liv gjorde ju ett tvärt kast när jag fick barn... tvärare än för de flesta. Internet har varit räddningen när vännerna försvann. Url-vänner kallpratar man inte så mycket med och man väger sina ord och går ofta direkt på kärnan. De blir så nära trots avstånd. Jag är enormt tacksam för att ni finns. Jag skulle i större utsträckning vilja träffa er irl också.


Första pumpan skördadDen ska nog syltas in tror jag...

En dag senare...Till en pumpa tog jag:

2 dl attika (24 %)+ 4 dl vatten
1 msk salt
några muskotblommor
1 msk ljusa senapsfrön
1 tsk vitpepparkorn
4-5 dl socker

Kokade pumpabitarna i lagen i en kvart kanske och sen tog jag upp dem och kokade ihop lagen en aning innan jag hällde lagen över pumpan i burken och stängde till. Om fyra veckor ska den vara färdig... Vi får se om någon av oss tycker om...

Vansinnigt söta Liv!


Prillan 3 dagar gammal


Kalles pappa berättar...

Nu är den ÄNTLIGEN snart här!! Den går att förhandsboka på Cura förlag! Jag vet att en del redan har försökt beställa den på sina bibliotek. STORT LYCKA TILL MED BOKEN FREDRIK!!
Läs mer här!
Och här!

Bild på Fredrik Hjelms bok.

Snart ska den stora frågan avgöras...Degerforsborna ska folkomrösta om det ska bli en flytt av tågstoppet till centrala Degerfors eller om man ska ha kvar den här fantastiskt vackra stationen 20 minuters promenad från centrum... Det lutar nog åt att man behåller det gamla hmm

Sötsnutarna


Behöver

en hand att hålla...

Najs fyraårsjubileum för SjalBarn idag!

Trots att regnet öste ner periodvis så var det jättetrevligt. :) Vill skicka en speciell kram till Julia som inte kunde komma... Jag tar mig inte tid att läsa bloggar och håller mig pinsamt dåligt uppdaterad om er andra :skäms: Men jag vet vad du går igenom och känner med dig! Varma, varma kramar! Hoppas att vi kan ses en annan gång!

Bighug

Semestern är slut :(

Tre veckor då jag vaknat med mina barn varje morgon och de frågat: Ska du inte jobba idag? och jag svar: Nej, jag ska stanna hemma med er! Nu är det slut på det och imorgon ska jag upp klockan fem igen och hoppa på bussen till jobbet tio i sex. Under semestern har jag haft medicin för nacken och det har gått hjälpligt men den tog slut häromdagen. Nu ska jag klara mig utan för att... ja man kan undra varför.... Jag fick utskrivet för tre veckor. Vad är vitsen med det? Visst var det skönt att må något sånär under semestern, men jag kan tycka att tre veckors behandling på en trolig kronisk smärta är lite fånigt.

Nu har jag jobb i två månader till. Sen får vi se... Jag oroar mig inte speciellt för framtiden. Det går som det går. Jobb har jag ju haft de senaste tio åren förutom någon vecka då och då. Jag har ingen semester kvar att ta ut - jag får dagar utbetalda när jag slutar.
 


Lördagsbus


kolmården

MMS

kolmården

Mer bilder
här


Säljer klänningarStorlek 86 100 kr/st inklusive frakt för dessa. 100 % bomull.Storlek 62 150 kr/st inklusive frakt. 100 % bomull