Retrograd menstruation

Varför under alla år har ingen nämnt det förut?! Vare sig läkare eller barnmorskor... jag har haft svåra menssmärtor jämt - med kräkningar och någon enstaka gång svimningar. Nu efter sista operationen plockades min sista äggledare bort och menssmärtorna är borta. Eller ja livmoderns arbete känns ju men det där svåra är borta. Jag fattade ingenting och sökte info och som med allt annat fanns svaret på SjalBarn som är världens bästa kunskapsbank. Retrograd menstruation. Ett ganska vanligt fenomen - speciellt i samband med endometrios. Det innebär att blodet pressas ut i bukhålan (el äggledarna då) och det ger svåra smärtor. Jo tack jag vet det! Hur många är det som lider av detta och inte vet om det? I och för sig är lösningen en definitiv steriliering men i mitt fall var ju äggledarna ändå värdelösa så jag hade kunnat göra den här operationen för längesen.

För den som inte känner till kvinnors anatomi:

schematisk figur �ver kvinnliga genitalia
Man har alltå ägglossning och menstruation som vanligt utan äggledare men ägget går ut i bukhålan och återbildas. det gjorde det på mig redan innan eftersom jag inte hade passage. Det är först när man tar bort äggstockarna som man slutar producera östrogen och menstruationen upphör.

Ovarium - äggstock
Uterus - livmoder
Tuba uterina - äggledare


Ny leksakDet är väääldigt viktigt att ha GPS när man är fotgängare... ibland känner man sig ju lite vilsen...


Blomtestet

I am a
Hydrangea

What Flower
Are You?

You are just a little bit of a show off and like to prove just what you can do. Every time someone double-dog-dared you, you proved that not only could you do it, but you could do it with style."
 

Lagstadga barns rätt att utvecklas med lust i trygghet

Barnuppropet!Utdrag ur uppropet:

Förra seklets stora slagord - barnets århundrade - försvann snabbt ur makthavarnas och opinionsbildarnas minne. Medieproducenter väljer att sända psykisk misshandel av barn som underhållning. Utifrån Supernannyns ideal får föräldrar lära sig att stöta bort och ignorera sitt barn när det behöver närhet och värme. Skamvrån återinförs men kallas för time-out. Utbildningsprogram lanseras för skola och barnomsorg där personal tränas att disciplinera genom auktoritär avstängning och förnedrande behandling. Istället för att barn får lära sig att respektera sig själv och andra uppfostras det till att satsa på egen vinning: vad kan jag förlora eller vinna på att göra på de sätt som de vuxna vill?Mina trollungar

Ibland går de mig på nerverna. De är världens busigaste och mest ostyriga ungar man kan tänka sig men...


Nya sjalar

Liv och Sonja fick själva välja sjalar på Vara Nära igår och redan idag kom sjalarna i brevlådan.


Easycare Eld


Easycare Hav

De har dyr smak...

Namninsamling mot de nya sjukskrivningsreglerna!

http://www.sjukskrivning.just.nu/

Min tolkning av de nya reglerna:

Reglerna idag är att du kan bli sjukskriven i ett år. Om du inte är frisk efter ett år kan du få förlängd sjukskrivning i ytterligare 18 månader men med sänkt sjukpenning. Därefter måste du återgå till arbete eller sägas upp.

Tidsbegränsad sjukersättning (sjukbidrag) upphör. Man kan under en övergångsperiod söka förlängning i 18 månader. Därefter ska du återgå till arbete, bli uppsagd eller ut på öppna arbetsmarknaden - du är då redan utförsäkrad från akassan och får söka socialbidrag. Sjukersättning (tidigare sjukpension) ges enbart till personer med neurologiska sjukdomar som als eller dödliga cancerdiagnoser. Om man kan göra andra bedömningar är inte riktigt klart än men det ser inte ljust ut.

Uppsägningarna av långtidssjuka har startat och är i full gång. Personer som drabbas i stora grupper är de som drabbas av psykiska sjukdomar - psykotiska tillstånd och psykoser... personer med tung missbruksproblematik. Personer med grava neuropsykiatriska funktionshinder, multihandikappade, utvecklingsstörda. De blir utan skyddsnät.

I ett hörn i soffan

hittade jag den här trion :)


Inget sjuårskalas

utan magsjuka istället. Ja inte Torsten - ännu - utan Sonja som kräktes hela natten... Jag blev tvungen att stanna hemma och vabba - det ogillar jag verkligen. Vill inte vara borta från jobbet. Jag är ju vikarie! Men av respekt för mina kollegor också så stannar jag hemma ett par dagar för smittorisken.

Kalaset blev inställt men vi köpte semlor istället för tårta och en butterkaka... Mums! Och ikväll har vi ätit pizza. Sonja har nöjt sig med ett par bitar vilmas knäcke på hela dagen. Hon somnade strax efter kl sex.

Jag har gått upp nästan tio kilo av alla hormoner och den korta graviditeten... min struma löper alltid amok efter de där behandlingarna så nu är jag större än någonsin. Och det är såå svårt att dra ner på vintern... men jag måste. Jag vantrivs. Jag vill börja röra på mig mer också men det har inte gått att få ihop. Sjuka barn och trötthet... men jag ska!!

Föga överraskande...

...så uppvaktas mina barn inte av släktingar från min sida trots att samma släktingar blivit uppvaktade av oss fram till nu. Inte ens ett grattis... inte någonsin... det är ledsamt. Och jag vet inte varför jag försökt att upprätthålla de relationerna genom åren. Det har inte varit ett ömsesidigt intresse... nu får vi väl räkna bort de släktingarna också. Jag har velat att barnen ska ha släkt. Åtminstone kusiner, men jag kan inte trolla. Kusinerna är inte intresserade. Det gör mig ont om barnen.

Finaste Torsten!!

smilie_geb_101.gif


Sju år 21 januari!!

Hurra Hurra!

Missade att skriva igår att mina små trollungar fyllde tre år! Den stora dagen firades i stillhet eftersom jag inte är riktigt frisk och jättetrött av att ha gått upp kl fem i en vecka... De fick fina presenter av familjen Annsofi i alla fall och vi åt lite tårta. Mer kalas blir det på onsdag när Torsten blir hela sju år... hur gick det till?! Min lilla kille!

:grattis:

Jag har en ny idol


Gaza blöder...

Gaza blöder:
Namninsamling för krigets barn
Bomberna fortsätter att falla över Gaza. Till och med FNs lokaler och sjukhus har träffats av missilerna. Det finns ingen plats som är säker. Situationen är katastrofal.


Klicka på texten ovan för att delta i Rädda Barnens namninsamling mot Israels attacker i Gaza.

61 år av brott mot ett folk...


Om bokstavsdiagnoserna...

Dagligen stöter jag på kommentarer om bokstavsdiagnoser... nedsättande eller okunnigt eller bara elakt och dumt. Den vanligaste kommentaren är att man diagnosticerar för mycket. Och var kommer de ifrån. Det är bara en fluga. Förr fanns inga... osv. Och så detta med att man stämplar folk med en diagnos... Det verkar som att själva diagnosen är ett problem. Jag förstår inte det. Skulle man börja tjafsa om att sluta ställa cancerdiagnoser, ms-diagnoser... visserligen är det sjukdomar och inte syndrom men ändå. Diagnosen är en kartläggning och en förståelse för en persons svårigheter. Inget annat. Man får ett igenkännande och en aning om vad den här personen behöver för att fungera optimalt. Var tror människor att de som är a-lagare idag kommer ifrån? Blir människor utslagna av egen vilja eller blir man det för att man lever utanför...? Utan stöd och anpassning? Oförmögen att ta sig in på insidan utan hjälp? Varför är det så viktigt att få kalla andras barn för ouppfostrade skitungar istället för att ta till sig att de här barnen gör så gott de kan... Ross W Greene säger: DE SOM KAN UPPFÖRA SIG GÖR DET! Så sant! Det gäller såväl vuxna som barn. Även om det är svårt är det en tanke att bära med sig.

Syskonen


Börjar jobba igen...

På måndag ska jag börja jobba igen - i Degerfors. På samma arbetsplats som förut men den här gången är det ett sexveckorsvikariat och anställningen är i kommunen och inte i bemanningsföretag.

Att ha femtontimmarsbarn är det jobbigaste jag varit med om... Att ha barnen helt hemma eller att jobba och ha dem på dagis är mycket enklare. Femtontimmarsvarianten är urjobbig. Men utan den skulle man ju få skola in flera gånger och kanske förlora platsen... och Liv och Sonja vill gå på dagis. Torsten slipper gärna men trivs när han är där.

Vi har efter moget övervägande bestämt oss för att vi vill att Liv och Sonja ska få gå på samma avdelning även när de lämnar småbarnsavdelningen. Det lär dröja för det är överfullt på syskonavdelningarna. Skulle tro att augusti blir inskolning där. Då är våra tjejer stora...

Torsten ska börja skolas in på särskolan i april. Det ska bli spännande och jag hoppas att hab kommer att kunna hjälpa oss att övertyga skolan om att han ska ha fritids där han går i skolan istället för där vi bor.

Vi har kollat på fler kort...


Kräftskiva 1999

Halloween 1999

Halloween 2000

Vår dag


Make an on-line slideshow at www.OneTrueMedia.com

Samsovningens gissel

Varför, varför, varför sovar alla ungar på tvären? Inte nog med att jag är hänvisad till skarven - jag får ligga sicksack... och Liv har lagt sig till med mina goa kuddar och ska sova under MITT duntäcke!!! Vi får köpa duntäcken till alla förstås.Jag veeet! Jag kommer att gråta ögonen av mig när de väljer att sova i egen säng. Och ja det är datorn som står i hörnet. Det är därifrån jag kvällssurfar eller ser på film.


En bild på Liv från igårkväll:Båda bruttorna:Tårtan:


Här är julen slut


Tack EliJo för påminnelsen!

Här lever vi allt välstånd medan människor i Israel/Palestina föds till flyktingar i sitt eget land.
En titt på verkligheten


Vinterdag


Kollar gamla kort

och oj vad jag åldrats senaste tio åren... mest är det förstås att jag väger 20 kilo mer nu men annars tror jag inte att jag är mig så lik alls. Fast jag sminkar mig inte längre... det gör kanske sitt med...


Nyårsaftonen 97/98

Lite tekniskt fel

Av någon anledning så står det att det är 0 kommentarer på inläggen...


Hur tänker de?

För ganska många år sen - tio kanske - kom kommunen på den briljanta idén att spara pengar på gatubelysningen i centrala Kristinehamn. Det fick till följd att kvinnor knappt vågade gå ut efter mörkrets inbrott och ofredandena ökade. Jag blev själv antastad på väg hem från krogen. Usch! De fick alltså tänka om. Tack och lov!

Nu har jag i veckor irriterat mig på att en lyktstolpe på en väldigt mörk passage på en gångväg (som används mycket till och från krogen om nätterna) har en detektor som gör att den slocknar när man passerar den! Hur f-n tänker de då?! Om den varit släckt innan och tändes när man kom hade jag förstått men den slocknar!! Det är riktigt otäckt för det är lite ödsligt och mörkt och en utmärkt plats att ligga på lur om man är sån. Och belysningen är ju den enda trygghet man har när man är kvinna ensam ute om kvällen. Men det är klart. Kvinnor behöver väl inte gå ut efter mörkrets inbrott. Vi ska hålla hemma...

Man kan bli mörkrädd för mindre...


Nyårspromenad