Namninsamling mot de nya sjukskrivningsreglerna!

http://www.sjukskrivning.just.nu/

Min tolkning av de nya reglerna:

Reglerna idag är att du kan bli sjukskriven i ett år. Om du inte är frisk efter ett år kan du få förlängd sjukskrivning i ytterligare 18 månader men med sänkt sjukpenning. Därefter måste du återgå till arbete eller sägas upp.

Tidsbegränsad sjukersättning (sjukbidrag) upphör. Man kan under en övergångsperiod söka förlängning i 18 månader. Därefter ska du återgå till arbete, bli uppsagd eller ut på öppna arbetsmarknaden - du är då redan utförsäkrad från akassan och får söka socialbidrag. Sjukersättning (tidigare sjukpension) ges enbart till personer med neurologiska sjukdomar som als eller dödliga cancerdiagnoser. Om man kan göra andra bedömningar är inte riktigt klart än men det ser inte ljust ut.

Uppsägningarna av långtidssjuka har startat och är i full gång. Personer som drabbas i stora grupper är de som drabbas av psykiska sjukdomar - psykotiska tillstånd och psykoser... personer med tung missbruksproblematik. Personer med grava neuropsykiatriska funktionshinder, multihandikappade, utvecklingsstörda. De blir utan skyddsnät.

Kommentarer
Postat av: Ann-Marie

Tyvärr överensstämmer din tolkning helt med min! Det är verkligen sorgligt att det har blivit så här!

2009-01-23 @ 12:33:19
Postat av: Ellen

Men har dere ikke yrkesmessig attføring i Sverige? I Norge må man over på attføring etter ett år, tror jeg. Da får man støtte til en ny yrkesutdannelse. Jeg kjenner ikke helt til reglene, men etter at utdannelsen er ferdig har man få rettigheter - da er det bare å komme seg i jobb! Og med dagens arbeidsmarked er jo ikke det det enkleste. :(Jeg tenker med skrekk på sønnen min og andre kronikere. Det er jo temmelig uforutsigbart i hvilken grad han kan takle en 100% jobb som voksen.2009-01-23 @ 19:42:51
Postat av: Camilla

Många av mina patienter har sin inkomst från socialen i form av aktivitetsstöd, eller vad det nu heter. De flesta har varit sjuka långt innan 18års dagen och har således ingen SGI, och kommer heller aldrig att få någon, de är för sjuka för att arbeta. Så vad skulle jag säga, kan skriva mycket mer men dessa människor hade ingen sjukpenning förut heller.Camilla (Psykiatri sjuksköterska, hon med rospappan)

2009-01-23 @ 21:22:46
Postat av: anna m

Ellen det finns lönebidrag till arbetsgivare som anställer funktionshindrade men alla kan inte jobba. Speciellt multihandikappade personer och verkligen inte gravt psykiskt sjuka. Det är sorgligt.Och Camilla jag förstår att de redan finns men innan regeländringen fanns ändå en möjlighet att få pension - om än låg. Nu är det enbart socialbidrag. Och vad kommer kommunerna att kontra med när kostnaderna blir för höga?

2009-01-23 @ 21:49:36
Postat av: Camilla

Det kan man ju undra, många kommuner går redan back. Det jag tycker är sorgligt är att dessa personer lever på existensminimum och kan aldrig unna sig något extra, så fort det ska införskaffas kläder, skor etc ska det sökas extra pengar och dessa skall redovisas med kvitton.De flesta har desutom god man eller förvaltare som ser till att pengarna portioneras ut, betalar räkningar mm.För dessa med föräldrar som inte har råd att betala försäkring från födseln är det synd om, det borde ingå någon form av försäkring i barnbidraget eller nått...bokstavs diagnoser, psykiska sjukdomar, anorexi etc ingår heller inte så det måsta man betala extra för...så som samhället ser ut idag mår väldigt många tonåringar dåligt, jag tror att problemen kommer att öka.2009-01-24 @ 16:52:45
Postat av: anna m

Jag tänkte aldrig på att skaffa en sån försäkring till Torsten. De ska tecknas som en tilläggsförsäkring före sex månaders ålder.

Bloggar du Camilla? Jag vill gärna veta mer! Du får gärna mejla: anna.j.marklund at
gmail.com

2009-01-24 @ 17:55:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback