NUPP - säkert för vem?

De som fått barn de senare åren har säkert kommit i kontakt med NUPP - en form av riskbedömning som ska tala om sannolikheten för att du ska få ett barn med vissa kromosomavvikelser t ex Downs Syndrom. Syftet från början med NUPP var att få ett sätt att få ner användandet av fostervattenproven som ju medför en viss risk för missfall. Lika många kromosomavvikelser man upptäcker - lika många missfall blir det.

I mitt landsting valde man att avvakta med NUPP till man såg att fostervattenproven verkligen minskade - men så blev det inte. NUPP erbjuds till alla kvinnor och plötsligt står man med en siffra på hur stor risk det är att föda ett barn med kromosomavvikelse. Och plötsligt ser man risken. Och tar ett fostervattenprov.

NUPP ska vara en säker metod, men för vem? Inte för barnet om det råkar ha en kromosomavvikelse. Idag väljer vi bort barn med kromosomavvikelser och imorgon...?

Vårt landsting tänker börja erbjuda NUPP till alla blivande mammor. Det har ju visat sig i Danmark att det föds färre barn med Downs syndrom... skulle det vara något att eftersträva?

För mer info:
http://www.sbu.se/upload/publikationer/content0/1/fosterdiagnostik_fulltext.pdf
       

Tack Ellen för länken http://www.schmack.no/


         DIAGNOSTIKK

         VIL DU HA ET BARN MED DOWN SYNDOM ?
         NEI, TAKK !

         JEG VIL HA ET FRISKT BARN

         DETTE ER BARNET DITT
         BARNET DITT HAR DOWN SYNDROM
         VIL DU HA DET ?

         HVEM KAN STILLE SLIKE SPØRSMÅL ?

         NOEN SPØRSMÅL ER FOR STORE
         FOR ET LITE MENNESKE

Kommentarer
Postat av: Ellen

Takk for at du skriver om dette. I Norge tar så og si alle kvinner over 40 år som oppdager at barnet har downs abort. Og de fleste andre også.Hadde den diagnosen som sønnen vår har blitt påvist, så hadde nok de fleste tatt abort også.Var det noen som sa inkluderende samfunn????Dette har jeg grått mange tårer over...Sjekk forresten følgende link:
www.schmack.no

2008-12-16 @ 18:13:48
Postat av: Ellen

Jeg har forresten kjøpt boken/cd'en Schmack - anbefales!!!!!

2008-12-16 @ 18:15:27
Postat av: anna m

Härlig sida!! Tack Ellen!

2008-12-16 @ 19:11:04
Postat av: IngridL

Varför är det så tyst kring det här? Ofta tror man ju att om man tycker det är vanskligt med NUPP och annan fosterdiagnostik så är man automatiskt emot rätten till abort. Vad som inte jag förstår är varför man kan lägga stora pengar på den här forskningen men inte på att hjälpa till drägligt liv för de liv som är här! Och som vill vara här.

2008-12-16 @ 20:40:15
URL: http://livet.ingreid.se
Postat av: Ellen

Problemet med fosterdiagnostikk er jo også at dersom man velger å IKKE vite eller å få barnet selv om testene peker mot et eller annet avvik, så oppleves det jo som om man får dette barnet på egen regning og risiko. Valgene blir overlatt til den enkelte, og ansvaret følger automatisk etter. Selv om politikere og andre hevder noe annet. :(

2008-12-16 @ 21:50:05
Postat av: anna m

Jag tror att vi med funktionshindrade barn behöver synas mer. Så att andra ser att vi är helt vanliga mammor och pappor och att våra liv är ok. För som det är nu tror de flesta att vi är supermammor och att de själva aldrig skulle klara att få ett funktionshindrat barn. Synd!

2008-12-16 @ 22:39:43
Postat av: IngridL

Finns det något nätverk? För att föra ut ett sådant budskap? Kanske för att verka mot slentrianmässig fosterdiagnostik?

2008-12-17 @ 09:02:50
URL: http://livet.ingreid.se
Postat av: anna m

Handikapprörelsen... föreningarna FUB, RBU och Svenska Downföreningen kanske. Men annars vet jag inte...

2008-12-17 @ 09:18:11
Postat av: Ellen

Også har dere jo Foreldrekraft i Sverige!!Og Anna, jeg er helt enig med deg! Vi er helt vanlige foreldre! Dessuten tror jeg folk orker mye mer enn de tror. For det er jo ikke sånn at man kan lagre opp et visst overskudd av krefter som man kan hente ut ved behov. Sånn er ikke livet. Kreftene kommer i møte med det barnet man elsker. Og noen ganger kommer de ikke, og da blir man utslitt.Men jeg tror mennesker er redde for smerte, sin egen og andres, for det som ikke er perfekt, for det som utfordrer våre tillærte normer og regler, for ufrihet og avhengighet. Og for å føle seg avmektig. Og det er jo noe man gjør av og til.Og så er jo problemet at vi for å få ressurser og penger til funksjonshemmede må ty til katastrofejournalistikk av og til. Og da tror vel folk at samfunnet ikke stiller opp i det hele tatt.Jeg synes det er så trist at mennesker som får påvist at det er noe galt med fosteret, ikke automatisk får snakke med foreldre til barn med samme diagnose. Leger ser tross alt mest til de verste tilfellene og det er jo ikke representativt.

2008-12-17 @ 11:07:54
Postat av: anna m

Så sant Ellen! Väl formulerat!

Kram

2008-12-17 @ 11:15:41
Postat av: Ejede

Du tar upp intressanta ämnen!Jag nekade NUPP av den anledningen att jag ville inte veta, för ett svar om kromosomavvikelse hade inte fått mig att välja bort mit barn iaf.Kram!2008-12-18 @ 14:14:23
URL: http://ejede.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback