Livet med autism...

Jag får ofta frågor om olika saker rörande allt runt om det här med autismen. Det finns föräldrar som lever på isolerade öar. Utan kontakt med andra i samma situation. Jag har haft olika forum som livlina de senaste tre åren. Man är ju annars helt vilse. Eller i händerna på s k specialister. Eller ännu värre - myndighetspersoner. Autism är ett sånt funktionshinder som det finns enormt mycket myter om. Alla känner till autism men ingen vet hur det yttrar sig. En anledning till att det är så komplext är att det handlar om individer. Varje person med autism är unik precis som vi andra. Det som är gemensamt för personer med autism är att de har svårigheter i det sociala samspelet, i kommunikation och i att filtrera och sortera intryck och i att bearbeta information. Vad som gör autism till ett handikapp är hur omgivningen ser ut. Med en tillrättalagd miljö kan en person med autism leva ett bra liv. Precis som en rörelsehindrad blir hjälpt av sina hjälpmedel - t ex rullstol. Det finns ett öppet forum på Allt För Föräldrar (www.alltforforaldrar.se) och ett slutet på Autismspektrum (www.autismspektrum.se). Där kan föräldrar och anhöriga träffa andra i samma situation och dela erfarenheter och ge varandra stöd. Information om olika behandlingsformer kan man få på Autismforum (www.autismforum.se) som drivs av Stockholms läns landsting (har jag för mig).

Det finns en uppsjö av teorier och behandlingsformer. För en stackars förälder är det en djungel. Man får försöka att lita på sig själv och magkänslan så att man väljer rätt. Bl a finns det teorier om att autism i själva verket handlar om tungmetallsförgiftning och intolerans mot gluten, soja och kasein. Många har upplevt stora framsteg när de tagit bort gluten och kasein från kosten - jag antar att kanske sojan också är borttagen då. Vi såg ett jätteskutt i utvecklingen i samband med att vi tog bort kaseinet (all mjölk). Vi gjorde det eftersom Torsten visat tecken på komjölksallergi (kaseinallergi). Enligt en läkare i Norge dr Karl Reichelt lider över 70 % av alla med autism av antingen mjölk eller glutenintolerans - eller bägge delar.

En annan ganska vanligt förekommande åkomma är ätstörningar. Att bara äta vitt t ex. En teori enligt DAN-projektet är att det skulle vara ett sorts beroende av de ämnen de inte tål (gluten, mjölk, soja) och att deras tarm läcker ut en sorts morfin och att de då blir höga på kosten. Det förklarar inte varför ris ingår i det min son vill ha. Ris innehåller inga av de ämnen som DAN-projektet talar om. Men ris är vitt.

En bra kost om man ska gå på alla dessa teorier skulle vara s k stenålderskost. Om man har ett barn med ätstörningar av autistisk karaktär och som i vårt fall helst äter kolhydrater så skulle en sådan kostomläggning leda till svält. Jag ger Torsten det han vill ha förutom mjölkprodukter. Sen berikar jag hans mat med kalcium och hans juice som han tack och lov dricker med Mivitotal Plus. Förut fick han järntillskott i form av Ferronol, men nu har han börjat äta kött.

Bli medlem i Föreningen Autism (www.autism.se)!!

Fråga på eller tyck något!!

Kommentarer
Postat av: Linda

Amen!
Ha en bra helg.

Postat av: Stina Lexell

Tack för så mycket bra information, typ sådan man skulle önskat från NP-centrum...
Härliga bilder på fina ungar!
Varmaste hälsningar från mamma Stina, "nydrabbad" och på en isolerad ö!

2007-05-17 @ 21:50:42
Postat av: Anna M

Vad bra Stina! Vi kan hålla kontakten om du vill. Vi måste stötta varann!!

2007-05-17 @ 21:54:40
URL: http://tartmamman.blogg.se
Postat av: Anna

Jag tittade på mivitotal när jag ammade och skulle äta mjölkfri kost men såg att vassle fanns med som ingridiens, så jag avstod. Funkar vassle?

2009-03-08 @ 14:18:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback